VIL BIDRA: Ranerne i Sørumsand i går passer til beskrivelsen av personer som er siktet for liknende ran tidligere. De er løslatt etter å ha vært varetektsfengslet. Stasjonssjef på Manglerud politistasjon i Oslo, Gro Smedsrud, har etterforsket de tidligere ranene og ser en klar sammenheng mellom dem og gårsdagens ran. Foto: Håkon Eikesdal
VIL BIDRA: Ranerne i Sørumsand i går passer til beskrivelsen av personer som er siktet for liknende ran tidligere. De er løslatt etter å ha vært varetektsfengslet. Stasjonssjef på Manglerud politistasjon i Oslo, Gro Smedsrud, har etterforsket de tidligere ranene og ser en klar sammenheng mellom dem og gårsdagens ran. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Likner tidligere grove ran

Ranet av en fembarnsfamilie i Sørumsand i går, har flere likhetstrekk med en rekke andre ran begått tidligere i år, hvor ranerne er på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Manglerud politistasjon i Oslo har de siste seks månedene jobbet med å oppklare tre grove ran og et ransforsøk fra hjem i Oslo og Akershus.

I likhet med gårsdagens brutale ran, var ranene i Bærum og på Økern i desember samt Bjørndal i februar også av grov karakter.

Flere ble bundet
Samtlige ble ranet i sine hjem, ranerne var voldelige og flere av ofrene ble bundet fast mens ranet pågikk.

Ofrene for disse ran er av utenlandsk opprinnelse. I Bjørndal ble en norsk-pakistansk familie rammet, i Veitvet ble en norsk-vietnamesisk familie rammet og i Bærum ble en norsk-pakistansk kvinne (58) rammet.

I går ble som kjent en norsk-pakistansk familie på sju personer bundet fast med gaffatape, slått i hodet med pistol og ranet i Sørumsand i Akershus.

Brutalt
- Brutaliteten og det faktum at det er brukt vold selv om små barn var tilstede, går igjen. Jeg ser helt klart en sammenheng, selv om det ikke nødvendigvis betyr at gjerningspersonene er de samme, sier Smedsrud.

Manglerud politistasjon som er i sluttfasen med sin etterforskning, tror linken mellom ranene kan være at mennesker med andre etnisiteter enn norsk, oftere har en tendens til å oppbevare verdier hjemme.

- De har i større grad kontanter og smykker med høy verdi oppbevart i sine hjem. Jeg anbefaler alle til å bruke banktjenester i større grad, sier Smedsrud.

Raner på frifot

RANET I GÅR: En fembarnsfamilie, opprinnelig fra Pakistan, som driver Mix Grill i Sørumsand, ble tapet fast i sitt hjem og ranet i går. Foto: Hans Arne Vedlog
RANET I GÅR: En fembarnsfamilie, opprinnelig fra Pakistan, som driver Mix Grill i Sørumsand, ble tapet fast i sitt hjem og ranet i går. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

De fire som er siktet for ranene i Oslo og Bærum tidligere i år, en mann fra Somalia og tre menn fra Pakistan, har sittet varetektsfengslet for disse forholdene. Men to av dem, en mann fra Somalia og en mann fra Pakistan, er nå på frifot etter at de ble sluppet løs fra varetekt.

- Vi regner med å ta ut tiltale med de fire ranerne i neste uke eller uken etter, sier Smedsrud.

- Store likheter
Ranerne som slo til i Sørumsand i går er fortsatt på frifot til tross for at store politistyrker har lett etter ranerne, opplyser lensmann Toril Nilsen i Sørum politidistrikt. I politiavhør i går ettermiddag sa familien som ble ranet at de ikke aner hvem gjerningsmennene kan være.

Den ene raneren beskrives som en mann med afrikansk opprinnelse som er ca 165 cm høy og 16-19 år. Han var iført sort hettegenser med gullskrift.

Den andre beskrives som en mann på rundt 20 år med lysere hud, trolig fra Iran eller Irak. Han er ca 165 cm høy, ifølge vitneobservasjoner politiet på Sørum lensmannskontor har fått inn.

- Vi registrerer at det er store likheter her, og deler selvfølgelig vår kunnskap om disse sakene med politiet i Sørum. Vi kan sitte på informasjon som kan være til hjelp i deres sak, sier Smedsrud.

Lokalt fokus
Lensmann i Sørum, Toril Nervik Nilsen, er positiv til å samarbeide med andre politidistrikt for å oppklare ranet.

- Vi vet at det er begått lignende ran andre steder og vil selvfølgelig utveksle opplysninger med andre politidistrikt, men enn så lenge har vi konsentret oss om å innhente mest mulige opplysninger lokalt her, sier Nilsen.

FÅ SPOR: Lensmann Toril Nervik Nilsen i Sørum forteller at de ikke er nærmere noen pågripelse av ranerne. Foto: Hans A. Vedlog
FÅ SPOR: Lensmann Toril Nervik Nilsen i Sørum forteller at de ikke er nærmere noen pågripelse av ranerne. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

Siste nytt rundt oppklaringen av gårsdagens ran er at politiet i Sørum har fått inn flere vitneobservasjoner av den mørke Audi A3 som antas å være flyktbilen til ranerne.

- Opplysninger vi nå har fått inn, tyder på at bilen kan ha vært i Sørumsand helt fra kvelden før ranet skjedde, sier Nilsen.