Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likplukkerne i Bagdad

Milat Saied (26) og Haytham Naser (33) har en grusom jobb. De plukker lik i Bagdad. Den søtlige stanken av et utbrent lik gjør at de nesten kaster opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet): Ikke rart når personen har ligget på gata i over 30 graders varme i tre- fire dager. Folkene som passerer, holder seg for nesa og haster av gårde. Men Milat og Haytham lar ikke stanken stoppe dem. De tar den ubetalte jobben sin som likplukkere på alvor.

- Jeg har hatt denne jobben i to dager og har plukket opp 23 døde mennesker, bare i dette området. Det er en vanskelig jobb, men vi må begrave våre døde, sier 26-årige Milat Saied.

Råtner i palassene

Det som bekymrer Milat, Haytham og de tre andre likplukkerne på Sinak-brua mest, er ikke de mange likene rundt om i Bagdads gater som venter på å bli plukket opp. Det er tanken på de døde personene som ligger og råtner i presidentpalasser og offentlige bygninger som gjør dem vondt.

- Islam sier at de døde skal begraves så fort som mulig. Men amerikanerne har stengt så mange områder og bygninger slik at vi ikke får gjort jobben vår, sier Haytham Nasser.

En liten kilometer unna faller en bombe. Et par hundre meter ned i gata hører vi skudd. Intern irakisk feide, får vi vite. Haytham og hans fire andre likkolleger lar seg ikke affisere. De fortsetter å prøve å få det forbrente liket over på den medbrakte tralla. Men de sliter fordi den brente kroppen er klistret til den varme asfalten.

Mennene berører liket, men springer bort for å unngå dunsten. De tar seg sammen og prøver å få liket opp på tralla. Haytham ser lidende på sine kamerater.

- Amerikanerne står stille og ser på at irakere rundstjeler offentlige bygninger og presidentpalasser. Men vi får ikke komme dit og ta ut de døde. Hvordan skal de lage lov og orden i landet vårt når de ikke engang lar oss begrave våre døde, sier 33-åringen.

- Bush er en slange

Haytham Naser er ikke alene om å ha mistro til de amerikanske styrkene som nå har inntatt Irak. Da Dagbladet beveget seg rundt i sentrum av Bagdad i går, kom irakerne strømmende til for å fortelle hva de synes om de fremmede soldatenes nærvær.

- Fortell Bush at han ikke er noe mer enn en slange. Vi har olje. Vi er et rikt land som kan klare oss på egen hånd. Jeg hater Bush og ville drept ham med egne hender hvis jeg kunne, sier sekretæren Mayssor Umram (33).

Rundt kvinnen står et tjuetall menn og roper i munnen på hverandre. Alle ønsker å fortelle sine historier.

- Hvis amerikanerne bare ville drepe Saddam Hussein, hadde de dratt sin vei nå. Men de bryr seg bare om oljen - og blir. Alt var mye bedre da Saddam Hussein var president. Da var det lov og orden i Irak, sier Mayssor Umram.

Kvinnen og de mange mennene rundt henne forteller alle at de har det vanskelig. De har ikke penger, mat, medisiner eller vann, er meldingen. Og når de fleste butikker, bedrifter og ministerier er stengt på grunn av krigen, kommer heller ikke inntektene til de mange trengende irakerne.

- Har du noe mat til overs? Eller en flaske vann? spurte et tjuetall sultne og tørste irakere i går.

Overfylte sykehus

På Ahrar-brua i Bagdad ble en iraker i militæruniform båret bort til den amerikanske sjekkposten av sivile irakere i morgentimene i går. Mannen i 20-åra er skutt i det ene beinet og har kramper i hele kroppen.

- Ikke vær redd. Vi skal sende deg til vårt militære sykehus, sier en amerikansk soldat som kan arabisk, til den skadde.

Mannen klarer ikke å si noe. Han bare skjelver. Han er en av mange irakere som er skadd. Problemet er at sykehusene er fulle og medisinene få.

- Vi liker ikke amerikanerne, men tok ham med hit for at de skulle redde livet hans. Nå må snart amerikanerne gjøre mer enn å bombe oss, sier en kamerat.

LIK NUMMER 23: Mens Milat Saied (26), Haytham Naser (33) og de andre likplukkerne triller bort lik nummer 23, faller to bomber noen hundre meter unna. - Nye døde å hente, men amerikanerne slipper oss ikke til sånn at de kan begraves slik de skal ifølge islam, sier Milat Sayed.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
FÅR HJELP: En mann i 20-åra ble i går båret til et amerikansk sjekkpunkt for å få behandling.<!--/BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media