Likrøveri og forvirring da MH-17 ble skutt ned over Ukraina

«Mordere» var førstesidetittelen i Nederlands største avis da det malaysiske flyet ble skutt ned over Ukraina og 298 mennesker døde. I morgen er det ett år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstesida i De Telegraaf hadde bilde av pro-russiske opprørsledere på førstesida. Allerede fra første dag var ansvaret plassert, og det var mange grunner til det.

Rakett og sted klart Nå gir utkastet til den mest autoritative ulykkesrapporten De Telegraaf rett. Det nederlandske sikkerhetsrådet skriver i utkastet til sin rapport at raketten som traff Malaysia Airlines MH-17 ble skutt ned av en rakett som identifiseres. Utkastet til rapporten forteller også nøyaktig hvor raketten ble skutt fra, og bekrefter at det var fra territorium som var kontrollert av de prorussiske opprørerne.

Det er CNN som har snakket med kilder som er kjent med innholdet i rapporten. Utkastet til rapporten, som er på mange hundre sider, er sent til en rekke spesialister som Den amerikanske flyhavarikommisjonen, den amerikanske luftfartstilsynet og flyselskapet Boeing. De, og flere andre, vil granske innholdet i utkastet til rapporten. Rapporten legges fram i sin endelige form i oktober. Det var Nederland som fikk ansvaret for etterforkningen av ukrainske myndigheter, blant annet fordi de fleste passasjerene om bord var nederlendere.

Selskapet får kritikk Malaysia Airlines får også kritikk i rapporten. Det var i dagene før nedskytingen flere fly som var blitt skutt ned i området. Man visste at de pro-russiske opprørerne hadde antiluftskyts, og skjøt ned ukrainske militære fly. Flere flyselskaper unngikk derfor å fly den ruta som flyet fra Malaysia Airlines fra Amsterdam til Kuala Lumpur fløy.

NOTAM er et informasjonssystem for luftfarten der flygere informerer hverandre om flyforhold og eventuelle farer. Pilotene på Malaysia Airline hadde ikke lest andre lands notater på NOTAM, heter det i den foreløpige rapporten. Malaysia Airlines var altså ikke oppdatert på farene ved å fly over Øst-Ukraina.

Et sjokk for verden Men allerede fra første dag etter nedskytingen var det klart at noe ikke var som det skulle i denne tragedien. Flyet landet på opprørskontrollert område, og selv om OSSE-observatører og etterforskere snart var på plass, så slapp de ikke til ulykkesstedet. I stedet oppdaget de likrøverier fra restene av de døde kroppene da de slapp til etter noen dager. Mistanken var også der om at eventuelle bevis kunne vært fjernet eller flyttet på.

Alt dette vitnet om stor nervøsitet. Og de prorussiske opprørerne hadde all grunn til å være nervøse. Rett etter at flyet fra Malaysia Airlines var skutt ned ble det sendt en melding fra kontoen til den fanatiske opprørslederen Igor Strelkov, en russiske statsborger med tette bånd til russisk etterretning. I meldingen på Vkontaktje - Ukrainas og Russlands svar på Facebook - het det:

Pistolen ryker? «I regionen Toreza ble akkurat nå et fly, AN-26, truffet. Det falt ned bak gruva Progress. Vi har advart om ikke å fly i 'vår' himmel. Og her er video-bekreftelse av hvordan «fuglen falt». Fuglen falt ned bak fronten, bosettinger ble ikke truffet. Fredelige mennesker led ikke», het det i meldingen. Men umiddelbart etter at det ble kjent at det var et sivilt passasjerfly med 298 mennesker om bord som var skutt ned, ble meldingen fjernet.

Man kan gjøre seg sine tanker om både hvorfor meldingen dukket opp, og om hvorfor den forsvant. Men ukrainsk og amerikansk etterretning har sagt at flyet ble skutt ned av en rakett fra Buk M1, som er et russisk antiluftskytssystem.

FN-domstol? Russiske myndigheter har lansert en rekke teorier om hvordan passasjerflyet ble skutt ned. Hovedteorien er at det ble skutt ned at et ukrainsk jagerfly. Det samme hevder de prorussiske opprørerne.

Malaysia vil ha en FN-domstol til å dømme i saken. Et resolusjonsforslag skal etter planen legges fram fom FNs sikkerhetsråd seinere i måneden. Tanken er at domstolen skal være etter modell av krigsforbryterdomstolene i den Haag i Nederland. Men Russland har vetorett i sikkerhetsrådet, og vil trolig bruke den for å unngå en dom, som også vil bli sett på som en dom mot Russland, hvis dommen går i retning av det de nederlandske etterforskerne ser ut til å konkludere med.

INGEN OVERLEVENDE: Restene av passasjerflyet som falt ned over Ukraina 17. juli 2014. Kroppsdeler lå spredd over et stort område. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev/Scanpix
INGEN OVERLEVENDE: Restene av passasjerflyet som falt ned over Ukraina 17. juli 2014. Kroppsdeler lå spredd over et stort område. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev/Scanpix Vis mer