-  Likt rettsvern for alle

Leder i justismordkommisjonen, Janne Kristiansen, mener advokat Vidar Helgheim er en fare for rettssikkerheten i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anmeldes av prostituerte

«Om de er blitt knullet en eller to ganger mot sin vilje, så er det jo det hele virksomheten deres går ut på»

-  Det Helgheim sier her, er på grensen til å være en oppfordring til straffbare handlinger, sier Kristiansen.

Helgheim forsvarer en av de siktede i en liga som skal ha utsatt litauiske prostituerte for gjengvoldtekt og rå vold. Torsdag sa Helgheim til Dagbladet at volden de prostituerte kvinnene ble utsatt for, neppe var verre enn det de utsetter seg selv for hver dag.

-  Skamplett

-  Dette er en skamplett for advokatstanden, sier Kristiansen, som er leder for kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

-  Jeg uttaler meg ikke på vegne av kommisjonen her, men reagerer som tidligere advokat og forsvarer. Slike uttalelser er en fare for rettssikkerheten i Norge. Folk skal ha samme rettsvern om de er prostituerte eller professorer, sier Kristiansen, som får følge av flere profilerte forsvarsadvokater.

-  Måten Helgheim opptrer på, er etter min mening i strid med Advokatforeningens etiske regelverk.

-  Gjør jobben vanskelig

Harald Stabell, som leder Advokatforeningens utvalg for strafferett og straffeprosess, mener Helgheims uttalelser er høyst urovekkende.

-  Han forsvarer gjennom sine uttalelser ikke bare personer, men også straffbare handlinger. Hvis han er riktig sitert, er dette en alvorlig handling. Han har åpenbart trådt feil, og dette vil kunne svekke tilliten til forsvarerstanden, sier Stabell til Dagbladet. Han peker på at forsvarere har et forklaringsproblem når de representerer for eksempel seksualforbrytere og drapsmenn i retten.

-  Det er en viktig pedagogisk oppgave å forklare at det er personen vi forsvarer - ikke handlingen. Når en profilert forsvarer som Helgheim går ut på denne måten, letter ikke akkurat det jobben for oss, sier Stabell.

-  Han viser her i tillegg en uakseptabel og nedverdigende holdning til kvinner generelt, og utenlandske prostituerte spesielt, sier advokaten.

-  Usmakelig

-  Jeg vet ikke hva Helgheim har sagt i retten, men advokater plikter å oppføre seg ordentlig, både i og utenfor rettssalen. Dette synes jeg minner om forhåndsprosedyre, og er en vulgarisering av strafferetten, sier advokat Berit Reiss-Andersen.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, forventer nå at Advokatforeningens etiske råd vil ta tak i uttalelsene fra Helgheim.

-  Dette bør Advokatforeningen være voksne nok til å ta tak i, og sørge for at Helgheim blir holdt unna norske rettssaler en periode framover.

-  Jeg har ingen kommentar, sier advokat Vidar Helgheim.-  Jeg synes folk kan kontakte meg direkte hvis de ønsker mitt syn på saken, i stedet for å gjøre henvendelser til avisa, sier Helgheim.

DAGBLADET TORSDAG: Advokat Vidar Helgheims uttalelser har vakt stor oppsikt.
KRITISK: Advokat Janne Kristiansen.