Likud-nei til Palestina

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det israelske høyrepartiet Likud har vedtatt at det aldri vil gå med på opprettelsen av en palestinsk stat. Vedtaket er ikke bare et kraftig tilbakeslag for fredsprosessen i Midtøsten, men også et slag i ansiktet på Likud-leder og statsminister Ariel Sharon. For Sharon gikk imot forslaget.
  • Seierherren i Likud heter Benjamin Netanyahu, tidligere statsminister og nå på god vei til et politisk comeback. Netanyahu synes Sharon har vært for mild i sin behandling av palestinerne de siste ukene.
  • Likud-vedtaket er mottatt med bekymring en rekke steder i verden. Det store spørsmålet er hvordan fredsforhandlinger med den Likud-ledede israelske regjeringen i det hele tatt kan komme i gang igjen. For palestinerne kan ikke sette seg til forhandlingsbordet med en motpart som ikke anerkjenner deres rett til en egen stat.
  • Dessverre er ikke Likud det eneste israelske partiet som motsetter seg en palestinsk stat. Flere av de nasjonalistiske og religiøse småpartiene står på samme linja. Et nyvalg i Israel ville ganske sikkert ha gitt motstanderne av en palestinsk stat flertall. Etter det økte hatet på begge sider av konflikten den siste tida kan det ta lang tid før partier som støtter opprettelsen av et Palestina, kan sette dagsorden i Israel. Og hva vil skje i mellomtida?
  • Ekstremistene på israelsk og palestinsk side har nå fått det som de ville. Lyspunktet i all elendigheten er at det skjer ting på den moderate siden blant både israelere og palestinere. I Tel Aviv møtte over 50000 demonstranter lørdag kveld opp i en fredsdemonstrasjon. For bare noen uker siden ville knapt tiendeparten ha deltatt. På palestinsk side begynner mange nå å innse at selvmordsbomber mot sivile ikke er veien å gå. Det er viktig at Norge og andre land støtter de moderate kreftene på begge sider. Så får vi også håpe at utenriksminister Shimon Peres til slutt innser det håpløse i å sitte i en regjering som river ned det fredsverket han selv har forsøkt å bygge opp.