Likuds nei kan styrke palestinernes sak

Likuds vedtak om aldri å akseptere opprettelsen av en palestinsk stat synliggjør for verden at statsminister Ariel Sharons parti i virkeligheten ikke har noe å forhandle med palestinerne om, sier midtøstenekspert Hilde Henriksen Waage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Waage, som er seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet PRIO, mener at det ikke er grunn til noen overraskelse over vedtaket i høyrepartiet Likud søndag.

- Denne linjen har gått gjennom partiet siden Menachem Begins tid. Ariel Sharon har vært Likuds mest aggressive talsmann for dette tidligere, men akkurat nå passer det ham av taktiske hensyn veldig dårlig at motstanden mot en palestinsk stat blir synliggjort gjennom et landsmøtevedtak. Og det var et stort innenrikspolitisk nederlag for ham at tidligere statsminister Benjamin Netanyahu og politiske erkefiende vant denne dragkampen. Men politisk er han altså helt enig i innholdet i vedtaket, understreker Waage.

PRIO-forskeren mener at vedtaket viser Likuds sanne ansikt, nemlig at partiet ikke har noe å forhandle med palestinerne om fordi de ikke har noe å gi, og at ambisjonen er et Stor-Israel, som består av Vestbredden, Gaza, Golan og Jerusalem.

- Men det hadde vært lettere for Sharon å manøvrere politisk internasjonalt uten et slikt vedtak. Nå kan vedtaket faktisk styrke palestinerne støtte internasjonalt. Både USA, EU, FN og verden for øvrig kan nå komme til å forstå hva som er Likuds sanne ansikt.

- Palestinerne vil uten tvil utnyttet dette for alt det er verdt, sier hun.

Reaksjonene både fra palestinsk og internasjonal hold bekrefter økt motstand mot Likud-regjeringens politikk.

- Opprettelsen av en palestinsk stat er den eneste løsningen på konflikten i Midtøsten, sa den spanske utenriksministeren Josep Pique i Brussel mandag.

Spania har for tiden formannskapet i EU. På vei inn til unionens utenriksministermøte mandag karakteriserte Pique søndagens Likud-vedtak som trist.

Utenriksminister Shimon Peres fra det israelske arbeiderpartiet bekreftet mandag at partiet vil bli værende i Sharons koalisjonsregjering til tross for vedtaket.

- Arbeiderpartiet vil forbli i regjeringen så lenge den diplomatiske prosessen for fred fortsetter, sa Peres, og forsøkte å avdramatisere vedtaket i Likud.

Waage mener at Arbeiderpartiets politikk ikke skiller seg vesentlig fra Likuds.

- Retorikken mellom de to partiene er veldig forskjellig, men ser man på resultatene og handlingene, er det ikke stor forskjeller. Det at Arbeiderpartiet og Peres stadig velger å sitte i Sharons regjering istedenfor å forsøke å etablere en sterk opposisjon viser også det, mener Waage.

- Peres er klar over at Sharon har bred støtte for sin politikk. Meningsmålinger for en tid tilbake viste at Sharon hadde en oppslutning på rundt 70 prosent. Peres er en opportunist som vet at det er utenkelig å gå ut i det israelske samfunn nå med et budskap om tilbaketrekking og tillitsskapende tiltak. Han ser seg klart tjent med å bli i regjeringen, mener Waage.

(NTB-Nina Haabeth)