MINNER SINE DØDE: To irakiske kvinner ankommer en kirkegård i Najaf for å minnes sine døde. Henrettelser tar flest sivile liv i Irak, viser en ny undersøkelse. Foto: AP Photo/Alaa al-Marjani/Scanpix
MINNER SINE DØDE: To irakiske kvinner ankommer en kirkegård i Najaf for å minnes sine døde. Henrettelser tar flest sivile liv i Irak, viser en ny undersøkelse. Foto: AP Photo/Alaa al-Marjani/ScanpixVis mer

Likvidasjoner tar flest sivile liv i Irak

Men bombeangrep mot sivile områder bør forbys, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Det er ikke bombe- eller selvmordsangrep som har tatt flest sivile liv i Irak, viser en studie utført av forskere ved King's College og Universitetet i London sammen med organisasjonen Iraq Body Count.

Dette er tilfellet for hendelser hvor kvinner og barn har mistet livet, men ikke for det totale antallet sivile dødsfall.

- Handler om hat og hevn
Det er likvidasjonersom har tatt flest sivile liv, har etterforskerne funnet ut.

- Jeg tror at mange av likvidasjonene rett og slett handlet om å få folk ut av husene sine. Det handlet om å gjøre folk redde, om hat og hevn, sier Michael Spagat, en av forskerne bak undersøkelsen.

Tallene understreker grovheten i kampene mellom sunni- og shiamuslimer, ifølge forfatterne.

SØRGER: En kvinne sørger over en slektning, funnet i en massegrav i Irbil. Foto: AP Photo/Yahya Ahmed/Scanpix
SØRGER: En kvinne sørger over en slektning, funnet i en massegrav i Irbil. Foto: AP Photo/Yahya Ahmed/Scanpix Vis mer

Tortur
Ett av tre sivile ofre i krigen har blitt likvidert i fangenskap eller etter å ha blitt bortført. Hvert tredje av disse ofrene igjen bærer merke etter bruk av tortur.

Dette kan være synlige merker etter slag, brannskader eller forskjellige sorter hull, heter det i forskernes rapport.

Totalt opererer forskerne, på bakgrunn av medieoppslag og oversikter fra sykehus, med i overkant av 60 000 sivile døde.

Totalt 90 000 sivile ofre
Disse tallene utelukker omlag 30 000 ofre som møtte sitt endelikt under invasjonen av Fallujah i mars og april 2003 eller som figurerer kun i uspesifiserte rapporter fra likhus og sykehus.

BOMBEKASTER: Luftangrep bør forbys, mener Iraq Body Count. Sammen med angrep med bakkevåpen, som her, tar luftangrep flest liv per hendelse. Foto: REUTERS/Atef Hassan/Scanpix
BOMBEKASTER: Luftangrep bør forbys, mener Iraq Body Count. Sammen med angrep med bakkevåpen, som her, tar luftangrep flest liv per hendelse. Foto: REUTERS/Atef Hassan/Scanpix Vis mer

Her var ikke dødsårsaken oppgitt.

Til tross for konklusjonen, som oppgitt i første avsnitt, går forskningsgruppen hardt ut mot bruken av luftangrep i sivile boligområder.

Dette er nemlig drapsmetoden som tok flest sivile liv per hendelse.

- Bør forby luftbombing
Luftangrep mot sivile områder bør forbys, skriver forskningsgruppa i sin rapport. Når sivile ble drept av luftangrep ble gjennomsnittlig 17 sivile drept ved hvert anslag. Dette gjaldt også ved en kombinasjon av luft- og bakkeild.

DÅRLIG RYKTE: Militante shiagrupper, her representert ved en geværmann i Basra. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/Scanpix
DÅRLIG RYKTE: Militante shiagrupper, her representert ved en geværmann i Basra. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/Scanpix Vis mer

Selvmordsangrep drepte i snitt 16 sivile per anslag.

«Basert på disse funnene framstår det åpenbart at bombeangrep mot sivile områder bør forbys, med mindre man kan dokumentere at de sivile blir beskyttet.», står det å lese i rapporten.

Dette bør inn under Geneve-konvensjonen, mener forskningsgruppa.

Dødsskvadroner

FIRE AV TI: I 2005 sto koalisjonsstyrkene for i underkant av fire av ti sivile dødsfall i Irak, ifølge Iraq Body Count. Foto: AFP PHOTO/Mike Escobar/Scanpix
FIRE AV TI: I 2005 sto koalisjonsstyrkene for i underkant av fire av ti sivile dødsfall i Irak, ifølge Iraq Body Count. Foto: AFP PHOTO/Mike Escobar/Scanpix Vis mer

Det kommer ikke direkte fram av forskernes tall hvem som står bak de fleste eller mest omfattende overgrepene.

Men en artikkel fra nyhetsbyrået AP om temaet påpeker at shiamuslimske dødsskvadroner har blitt knyttet til store mengder gjennomhullede, anonyme lik som har bragt med seg dystre budskap til irakiske sykehus.

Det har også tidligere blitt rapportert om grove overgrep utført av disse gruppene, som skjøt fart etter at Saddam Hussein ble styrtet i 2003.

Al Qaida

Shia-grupper dreper sykehuspasienter, het det i 2006, og den amerikanske frilansjournalisten Steven Vincent ble i 2005 drept av slike soldater da han drev kritisk rapportering om deres virksomhet i Basra og hvordan Shia-soldater infiltrerte politiet i byen.

Gruppene motiverte sine handlinger med et ønske om hevn etter aksjoner fra Al Qaida og andre sunnimuslimske ekstremistgrupper.

Iraq Body Count gjennomførte en lignende undersøkelse også i 2005.

25 000

Da fant organisasjonen at 25 000 sivile hadde mistet livet i Irak, noe som ga et gjennomsnitt på 34 sivile dødsfall daglig.

I underkant av fire av 10 skyltes koalisjonsstyrkene, het det den gang.