Likviderer myter

Navn: Arnfinn Moland Alder: 48 Yrke: Direktør og 1. amanuensis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kanskje det ikke kommer slike karer fra bygdene lenger: Arnfinn Moland vokste opp på et lite bureisningsbruk på Fjotland øverst i Kvinesdal. Der var ikke bru over bekken som rant mellom garden og bygdeveien, kanskje også det er en forklaring på at de tre Moland-brødrene ble sprekere enn folk flest. Broren Odvin var på landslaget i tresteg, og Arnfinn lå like under landslagsklasse med rundt 11 blank på 100-meter og cirka 7 meter i lengde.

I går presenterte han boka «Over grensen?», en dokumentasjon av Hjemmefrontens likvidasjoner under den tyske okkupasjonen av Norge. Selv kaller han denne perioden i norsk historie for frihetskrigen, og viser med det at han er preget av miljøet på Norges Hjemmefrontmuseum, hvor han er den første faghistoriker i direktørstolen. I alle år tidligere var direktøren fagmilitær. Historiestudenter og andre som søkte opplysninger i museets arkiver, møtte restriksjoner og forbud både når det gjaldt innsyn og rett til offentliggjørelse, og var ofte av den oppfatning at museets fremste funksjon var å skjule og hemmeligholde, i stedet for å opplyse og bidra til ny forskning. I dag rår akademisk frihet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer