Likviderer myter

Navn: Arnfinn Moland Alder: 48 Yrke: Direktør og 1. amanuensis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje det ikke kommer slike karer fra bygdene lenger: Arnfinn Moland vokste opp på et lite bureisningsbruk på Fjotland øverst i Kvinesdal. Der var ikke bru over bekken som rant mellom garden og bygdeveien, kanskje også det er en forklaring på at de tre Moland-brødrene ble sprekere enn folk flest. Broren Odvin var på landslaget i tresteg, og Arnfinn lå like under landslagsklasse med rundt 11 blank på 100-meter og cirka 7 meter i lengde.

I går presenterte han boka «Over grensen?», en dokumentasjon av Hjemmefrontens likvidasjoner under den tyske okkupasjonen av Norge. Selv kaller han denne perioden i norsk historie for frihetskrigen, og viser med det at han er preget av miljøet på Norges Hjemmefrontmuseum, hvor han er den første faghistoriker i direktørstolen. I alle år tidligere var direktøren fagmilitær. Historiestudenter og andre som søkte opplysninger i museets arkiver, møtte restriksjoner og forbud både når det gjaldt innsyn og rett til offentliggjørelse, og var ofte av den oppfatning at museets fremste funksjon var å skjule og hemmeligholde, i stedet for å opplyse og bidra til ny forskning. I dag rår akademisk frihet.

Moland skrev sin historiske hovedoppgave om EF og landbrukspolitikken, og ble øyensynlig styrket i sin motstand mot norsk medlemskap. Sammen med en rekke andre bygdeopposisjonelle utga han et tidsskrift de kalte Jettegryta, oppkalt etter den imponerende gryta fossen Kvitingen har dannet, der Kvina kaster seg utfor berget på vei ned til det tettere befolkede Kvinesdal. Formålet med tidsskriftet var visstnok å beskrive den riktige politikken for det hjemlige lokalsamfunnet. Men de unge genier skrev for kommunalpolitikernes døve ører.

I Oslo ble han medlem av idrettslaget Vestar, seinere også formann i det han selv ubeskjedent kaller klubbens storhetstid. I Oslo ble han oppdaget av professor Magne Skodvin, som innlemmet ham i sin stall av unge lovende. Derfor var det ikke unaturlig at han kom til Hjemmefrontmuseet, først som forsker, fra 1991 som amanuensis. Etter et mellomspill på Instituttet for forsvarsstudier, ble han i 1995 ansatt som Hjemmefrontmuseets direktør.

Tidligere har han skrevet «Hjemmefront», bind 6 av Norge i krig, og historien om norsk etterretningstjeneste, «Strengt hemmelig» sammen med Olav Riste. Han var også manusforfatter og medprodusent i «Rapport fra Nr. 24», dokumentarprogram i tre deler som er sendt i NRK TV.