Likvidering av mistenkte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President George Bush har gitt CIA tillatelse til å likvidere mistenkte terrorister. En panserbrytende rakett ble avfyrt med fjernkontroll fra en ubemannet Predator i luftrommet over Jemen i november i fjor. Raketten traff en bil med seks personer. Alle ble drept. Den ene var angivelig en leder i terrornettverket al-Qaida. De fem andre ble sagt å være mer vanlige medlemmer av al-Qaida. Dette er nesten all informasjon som er gitt om denne likvideringen av seks mistenkte på en vei gjennom ørkenen i Jemen.
  • Det er mulig at raketten drepte mennesker som var skyldige i forbrytelser, men det kan også være at de ikke var skyldige i noe som helst. Deres sak er ikke prøvd. Opplysningene om dem er ikke vurdert av uavhengige kilder. Denne typen likvidasjoner er politiske mord. Når CIA igjen får rett til å drepe for å hindre mulige framtidige forbrytelser og oppnå politiske mål, gjenåpnes et av de skitneste kapitlene i amerikansk historie. Rekken av kupp og attentater og drapsforsøk som CIA sto bak på alle kontinenter fram til president Gerald Ford nedla forbud mot politiske drap i 1976, er et skrekkabinett av vold og politiske feilgrep. President George Bush er ikke kjent for sine historiekunnskaper, og denne historien har han altså heller ikke lært noe av.
  • Inspirert av at USA bryter med folkeretten på dette området, skal israelske Mossad også starte på nytt med å drepe politiske motstandere som befinner seg i utlandet. 148 palestinere som Mossad stemplet som terrorister, er likvidert i de okkuperte områdene de siste to åra. Nå skal israelske agenter også myrde motstandere i andre land. De kan for eksempel slå til på Lillehammer, slik gruppa til Sylvia Raphael og Abraham Gehmer gjorde da kelneren Ahmed Bouchiki ble skutt ned og drept i 1973.
  • Tidligere statsminister Kåre Willoch kaller denne politikken et klart brudd på folkeretten. Norges milde behandling av drapsmennene fra Lillehammer kaller han en stor skandale. Vi deler Willochs syn i begge disse sakene.