Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likvidert i morgenrushet

Hatem, Mahdi og Sami kjørte i går som vanlig gjennom Haifa-gata i sentrum av Bagdad til jobben i Iraks valgkommisjon. Midt i rushtrafikken ble de overfalt, dradd ut av bilen og skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjerningsmennene brydde seg ikke engang om å maskere seg selv, og etter drapene gikk de rolig bort fra åstedet med våpnene synlige. Alt foran øynene på hundrevis av trafikanter på vei til jobb i ei gate midt i sentrum av det president George W. Bush kaller det frigjorte Irak.

-  Forbudt område

Haifa-gata er åsted for nesten daglige skyteepisoder, og politifolk forteller til nyhetsbyrået AP at denne travle innfartsåren til Iraks hovedstad er forbudt område for dem. Det er rett og slett for farlig der. Derfor var det ingen politifolk som kunne stanse de 30 bevæpnede opprørerne som gikk til angrep på bilen med fem medarbeidere i Iraks valgkommisjon. Uhindret kastet de en håndgranat mot bilen og skjøt med maskingevær. Deretter gikk noen av dem bort og dro de fem i bilen ut i gata.

Skutt i hodet

To klarte å komme seg unna. Advokaten Hatem Ali Hadi al-Moussawi og hans underordnede Mahdi Sbeih og Sami Moussa ble skutt i hodet mens de lå på bakken. Al-Moussawi var nestleder for den irakiske valgkommisjonens kontor i Karkh.

Talsmenn for valgkommisjonen sa i går at angrepet synes målrettet. Opprørerne visste at de fem i bilen jobbet for kommisjonen som skal gjennomføre valg i Irak innen utgangen av januar.Opprørerne i Irak har de siste ukene trappet opp truslene mot valgarbeiderne i de sunnimuslimske områdene i landet. Valgkommisjonen har store problemer med å registrere velgere og sikre valglokaler i disse områdene.

Koordinerte bomber

I det sjiadominerte Sør-Irak har registreringen av velgere gått etter planen. Her er det vanlige velgere som er målet for opprørerne. I går mistet 60 sivile livet i to tilsynelatende koordinerte selvmordsbomber i de hellige byene Najaf og Kerbala.

ROPER PÅ HJELP: En mann kommer til, og ringer og roper etter hjelp. Men de to er død etter å ha blitt skutt i hodet. Foto: SCANPIX/AP
ROPER PÅ HJELP: En mann kommer til, og ringer og roper etter hjelp. Men de to er død etter å ha blitt skutt i hodet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

I Najaf slo selvmordsbomberen til mot et gravfølge for en avholdt sjeik i sentrum av byen. 47 mennesker mistet livet, opplyser sykehuskilder til utenlandsk presse.

Busstasjonen målet

I Kerbala var byens sentrale buss-stasjon målet. Bomben gikk av utenfor porten til det travle knutepunktet. 13 mennesker mistet livet.

Også bombene i sjiamuslimenes byer ses i sammenheng med opprørernes kampanje mot valget i Irak, og både amerikanske og irakiske talsmenn frykter en opptrapping av uroen.

NAKKESKUDD: Mens bilister på vei til jobb suste forbi, likviderte umaskerte opprørere medarbeidere i Iraks valgkommisjon på åpen gate i Bagdad i morgentimene i går. Opprørerne truer alle som jobber for valgene i Irak, med døden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media