Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Likviderte 300 kosovoalbanere

Jugoslaviske soldater og serbisk politi skal ha likvidert mellom 100 og 300 menn og gutter i den kosovoalbanske landsbyen Meja. Hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser snakker om «en planlagt utslettelse av et folk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Human Rights Watch har intervjuet 19 øyenvitner i løpet av de tre siste dagene. Øyenvitnene ankom Kukes i Albania onsdag, en dag etter at massakren skal ha funnet sted.

Lik i grøftene

Ifølge Human Rights Watch skal drapene være ledd i en systematisk etnisk rensing av ti kosovoalbanske landsbyer mellom Djakovica og Junik, nær Kosovos grense mot Albania.

- Vi har møtt flere flyktninger som kommer fra ulike deler av Kosovo, og de snakker alle om lik som ligger i grøfter og ute på marker, sier talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger, Lydall Sachs.

Talløse

Historiene er talløse og de er allerede velkjente. Men til nå har de vært fortalt mer eller mindre enkeltvis og ikke alltid har de kunnet sjekkes. Fredag offentliggjorde Leger uten grenser rapporten «Historien om en deportasjon», som bygger på intervjuer med 1.537 personer fra 201 familier i byen Rozaje i Montenegro. Alle disse, som kom fra et femtitalls landsbyer rundt byen Pec i det vestlige Kosovo, ble fordrevet mellom 24. mars og 15. april.

I tillegg har MSF gjennomført individuelle intervjuer med 700 personer, som alle har svart på et spørreskjema.

91 prosent av de spurte svarte at de flyktet fordi de var blitt angrepet av jugoslaviske styrker eller fordi de ble utsatt for trusler om å bli drept dersom de ikke forlot husene sine.

Fratatt identitetspapir

Rapporten bekrefter også de utallige historiene om at flyktningene har blitt fratatt sine identitets- og eiendomspapirer og at menn er blitt skilt fra resten av familien.

MSF unngår å bruke uttrykket etnisk rensing, som er juridisk vagt. Men rapporten slår fast at de jugoslaviske styrkenes framferd må være resultat av en plan utarbeidet lenge før NATOs luftoperasjon startet.

Leger uten grenser mener at overgrepene som er beskrevet i rapporten, kvalifiserer til betegnelsen krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

(NTB)