Lili har truffet land

Orkanen er fortsatt livsfarlig, men har heldigvis mistet noe av styrken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene fryktet at Lili skulle bli en av de verste orkanene som har truffet Louisiana på 150 år. På det meste var vindstyrken på 220 kilometer i timen, noe som plasserte orkanen i den nest høyeste orkan-kategorien på Saffir-Simpson-skalaen.

Nå er vindstyrken nede i 160 kilometer i timen.

Gatene i New Iberia i Louisiana var helt øde i timene før Lili kom feiende inn over land. 850 000 innbyggere i delstaten er evakuert, og rundt 100 000 hjelpemannskaper er klare til å begynne det vanskelige opprydningsarbeidet når det er trygt å gå ut av tilfluktsrommene.

Saffir-Simpson-skalaen

  • Kategori 1: 119-153 km/t
  • Kategori 2: 154-177 km/t
  • Kategori 3: 178-209 km/t
  • Kategori 4: 210-249 km/t
  • Kategori 5: Over 249 km/t

Til tross for at vindstyrken har avtatt, frykter myndighetene likevel at liv kan gå tapt. Enorme vannmengder blir skjøvet inn på land foran orkanen, og det kan oppstå store oversvømmelser opptil tre mil innenfor kysten når det verste uværet treffer land i kveld norsk tid.

- Heldigvis blir oversvømmelsene langt mindre enn vi fryktet i går kveld, sier Max Mayfield, sjef for det nasjonale orkaninstituttet.Les også:

Flykter fra monsterorkan

Her er Lili forbanna

Siste nytt fra National Weather Service.

Oversikt over orkaner i Louisiana siden 1527.

(Dagbladet.no følger Lilis herjinger)

VEGG AV VIND: Dette bildet er tatt av et spesialfly laget for å utforske orkaner. Bildet er fra inne i orkanen. Kameraet peker oppover.