- Lilian reddet oss

ST. DENIS (Dagbladet): Frankrike-Kroatia 2-1. 26 og et halvt år inn i livet, og 38 landskamper inn i en lysende fotballkarriere, bæres Lilian Thuram ut av Stade de France på gullstol. På tribunen står Jaques Chirac og Michel Platini med høye hender og våte øyne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike er i sin første VM-finale, en høyreback har scoret to og alle spøkelser er døde. Og begravet. I St. Denis.

Platinis menn - eller Platini-generasjonen som man kaller dem i her i Vinland - var inntil i går kveld klokka 22.52 både norsk og fransk sommertid den franske fotballhistoriens fotballag. Og; Skulle slaktersønnens menn, trener Aimé Jacquets VM-lag à la 1998 spille seg ut av denne fanatiske skyggen, så måtte de slå Kroatia. For trikolorens folk forlangte en VM-finale i går kveld - de ville ikke finne seg i enda en semifinale-sorg.

Og så fikk de det. Gleden.
Av Lilian Thuram.
- Det er en stor dag for Thuram, sier Jacquet. - Jeg unner ham denne æren. Men likevel er dette lagets og Frankrikes seier. Etter alt vi har gjort fortjener vi å møte Brasil i finalen.

Men før gleden fikk folket sjokk og hjertet i halsen. Også det servert av Thuram. For andreomgangen var ikke mer enn et snaut minutt gammel da han la seg håpløst dypt og opphevet den franske offsidelinja. Og påførte sine landsmenn spontan landesorg.

Back-rekord

Lilian Thuram ga nemlig Davor Suker lov til å gjøre det han kan best - å lage mål av gode pasninger. Og da Asanovic fant Suker på drøye 20 meter og midt i banen, så gjorde han akkurat det.

Han scoret.

Lett, sjokkerende og elegant.

- Ikke bli sint - ta revansje, sier amerikanerne. Og det var akkurat det Thuram gjorde. Og mindre enn et minutt etter forsvarsfadesen jaget han ballen fra Boban til medspiller Djorkaeff. Da han fikk den tilbake scoret han sitt første landslagsmål.

Tre skudd på mål hadde Thuram hatt i VM inntil i går kveld. Det fjerde ga Frankrike 1-1. Og da han vant enda en ball - og skjøt igjen - ble det 2-1. Det er ikke mulig å ha bedre glid.
Idealmålene på franske herretekstiler skal fra i dag matche en kropp på 182 centimeter og 75 kilo. Så svær ble Lilian Thuram i går kveld. For når gikk en høyreback sist fram og sendte sitt land til en VM-finale med to scoringer?

Svar: Aldri.

Tror på seier

- Jeg skjønner dem som sier at vi mangler avsluttende styrke framme i laget, sier Jacquet. - Men - det bekymrer ikke meg. For slik vi spiller med sidebackene våre så er det naturlig at de kommer i posisjon for scoringer. I dag er jeg bare glad på Thurams vegne.

Men hva med søndag? Kan Frankrike true Brasil i finalen?
- Logisk sett er Brasil favoritter, sier Frankrike-treneren. - De er verdens beste fotballnasjon, og det de gjorde mot Nederland i semifinalen imponerte meg voldsomt. Men vi spiller hjemme, vi er veldig stolte og nå er vi et sted vi aldri har vært før.

- Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg. Og at det blir veldig interessant.
Én ting er imidlertid helt sikkert; Frankrike må komme opp med mer. Førsteomgangen i går var nemlig en skandale. Og som de fleste påpeker - framover er det magert.

Thuram ble feiret til de milde grader i natt. Og nå tror Frankrike på VM-gull. Men de som tror at en forsvarer vil dukke opp og redde dem igjen tror på julenissen.

Han kan da ikke besøke St. Denis to ganger samme uka.