VIL HA TAK OVER HODET: Liliana Mihai ønsker seg en levelig vinter hjemme i Romania. Da må hun tjene penger i Oslo først. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL HA TAK OVER HODET: Liliana Mihai ønsker seg en levelig vinter hjemme i Romania. Da må hun tjene penger i Oslo først. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Liliana vil gi sitt ufødte barn tak over hodet

Men naboene ønsker dem bare vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er gravid i tredje måned, sier Liliana Mihai. I Romania har vi ikke hus, vi har ikke mat og vi har ikke ved til å fyre med om vinteren. Her kan vi kanskje tjene litt penger.

I desember venter hun barn. Fram til fødselen håper hun å tjene opp nok penger i Oslo til at mannen og barnet hun venter kan leve godt gjennom vinteren i hjembyen Targu Carbunesti i Romania.

- Jeg forsøker å få meg en skikkelig jobb, sier hun. I leiren sier alle det samme: - Gi oss en skikkelig jobb.

Bygger hus av plankebiter
I løpet av lørdag ettermiddag reiste gruppa av romfolk leir på Årvoll i Oslo, etter at de måtte forlate området rundt Sofienbergkirka på morgenkvisten. Utover dagen ble flere vaklevorne skur reist. Plankebiter som leirens beboere sa de hadde fått eller funnet rundt om i Oslo ble hamret i hop til noe som ligner hus.

Leiren er slått opp i et steinbrudd, fullt av sand og stein. Når det regner blir bakken til leire, sier folk som bor i nærheten. Og foreløpig har ikke romfolket vann eller toalett. Morten Carlstad fra organisasjonen «Folk er folk» hjelper til med å bedre forholdene i leiren.

- I kveld får vi opp noen toaletter, til uka skal vi få opp vann fra det kommunale vannettet, sier han.

SLÅR LEIR: I  løpet av dagen har en gruppe romfolk reist leir på Årvoll i Oslo. Her er Stamate Marioara i sving med å få vekk steiner i bakken under huset. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SLÅR LEIR: I løpet av dagen har en gruppe romfolk reist leir på Årvoll i Oslo. Her er Stamate Marioara i sving med å få vekk steiner i bakken under huset. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Carlstad er ikke bekymret for at romfolket skal lage problemer for naboene. Da gruppa holdt leir ved Sofienbergkirka var området rundt leiren ifølge Carlstad «det tryggeste stedet i Oslo».

- Jeg skulle ønske vi kunne begynne å ordlegge oss litt anderledes, sier han. Vi snakker om disse menneskene på en måte som jeg ikke liker. 

- De må vekk Men naboene er redde. Utenfor leiren samler grupper av Årvollboere seg i sterk misnøye. Noen er forferdet over forholdene, andre indignerte. «De må vekk», sier flere skuelystne naboer, som likevel ikke vil utdype til Dagbladet.

- Det er jo tragisk, de er jo så fattige, sier nabo Berit Andersen.

- Det er klart, alt dette er jo så nytt for oss, og det er jo ikke rart at folk blir bekymret. Og disse menneskene blir jo hundset samme hvor vi plasserer dem. Men de bør hjem, her kan de ikke bo, sier hun.

- Ikke velkomne Lokalpolitikerne på Årvoll deler Andersens uro. Steinar Arnesen er leder i bydelsutvalget i bydel Bjerke, og har i dag sagt at romfolket «ikke er velkomne», og at flyttingen var «uakseptabel». Arnesen er bekymret for nærmiljøet, og forteller at nyheten om leiren har skapt stor usikkerhet i lokalbefolkningen.

- Nærområdet brukes av naturbarnehagen og eldre folk, og det er klart at de blir redde. Dette er veldig todelt. Romfolket har all mulig rett til å bli behandlet på en ordentlig måte, men det som er ugreit et at de nå har fått en tomt som bare består av stein og leire. Det er et steinbrudd, sier han.

- Jeg håper at leiren skal bli avviklet raskest mulig, og at staten finner en løsning på dette problemet. Jeg blir ikke lykkeligere av at leiren flyttes til Enebakk eller Groruddalen. Vi må få en løsning på overordnet nivå.

Kan bli til slutten av august Enn så lenge ser det ut til at leiren blir stående et stykke ut i august. Fredag kveld tilbød Vanessa Quintavalle romfolket tilhold på steinbruddet, ei tomt hun er deleier i.

«TRAGISK»: Gunnvor Edemann (t.v.) og Berit Andersen er naboer til leiren. - De bør hjem, her kan de jo ikke bo, sier de to. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
«TRAGISK»: Gunnvor Edemann (t.v.) og Berit Andersen er naboer til leiren. - De bør hjem, her kan de jo ikke bo, sier de to. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Quintavalle sa da at romfolket i utgangspunktet kunne bli på tomta til slutten av august, til anleggsarbeid skal settes i gang der.

Lørdag sendte byrådet i Oslo ut en pressemelding om at kommunen ikke kom til å kreve leiren flyttet.

- Vi forutsetter at grunneier ivaretar sine gjesters behov, sa byrådsleder Stian Berge Røsland.

TAK OVER HODET: Her bygger Florian hus til familien. Materialet har han samla inn rundt omkring i Oslo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TAK OVER HODET: Her bygger Florian hus til familien. Materialet har han samla inn rundt omkring i Oslo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer