Elverum

Lilje (3) syk etter bading - advarer

Det var et mysterium for Trine Granheim Hansen da datteren Lilje ble brått syk og hadde kroppen full av prikker.

BADET: Lilje badet i Sagtjern. På kvelden kom utslettene. Foto: Privat
BADET: Lilje badet i Sagtjern. På kvelden kom utslettene. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag forrige uke var Trine Granheim Hansen og datteren på Sagtjern i Elverum i finværet.

Hun forteller at datteren, Lilje, som fyller fire år i sommer, lekte og hygget seg i vannkanten gjennom hele dagen.

Men på kvelden kom problemene.

- Veldig rart

Utover kvelden fikk hun feber, og allmenntilstanden var synkende.

Trine hadde lagt merke til at Lilje hadde fått noen prikker på kroppen, men tenkte dette var myggstikk - før hun fredag så at disse prikkene var overalt.

Det var Østlendingen som først omtalte saken. De var i kontakt med flere foreldre som meldte om at barna hadde fått plutselig høy feber og utslett over hele kroppen.

PRIKKER: Lilje fikk flere utslett etter badingen i Sagtjernet. Foto: Privat
PRIKKER: Lilje fikk flere utslett etter badingen i Sagtjernet. Foto: Privat Vis mer

Moren forteller at hun har et bredt nettverk på Snapchat, og da hun la ut et bilde av at datteren var syk tok flere mødre kontakt og spurte om hvilke symptomer datteren hadde.

- De fortalte at barna deres hadde blitt syke med samme symptomer. Jeg synes det var veldig rart, jeg kunne ikke skjønne hva det var, forklarer hun.

NON STOP: En hund med et stort glis har gått viralt. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Ubehagelig

Etter å ha tatt kontakt med legevakta fikk hun til slutt vite at det skyldes vannparasitter i badevannet på Sagtjern.

Dette har også Elverum kommune bekreftet på sine hjemmesider, hvor de også skriver at legevakta i byen har fått mange henvendelser som følge av dette denne helga.

- Dette er det vi kaller svømmekløe, og skyldes oppvekst av en parasitt i vannet. Det er ikke farlig, men ubehagelig med utslett og kløe som går over av seg selv, sier kommuneoverlege Knut R. Skulberg.

Granheim Hansen har selv fått noen prikker etter bading, men langt mindre enn datteren.

- Det gjør først vondt. Så begynner det å klø. De barna har mye mer enn meg, så jeg skjønner at de synes det er ubehagelig. Lilje har fått vannkopper i tillegg, så hun har fått dobbelt opp med utslett og har det ikke godt nå, sukker nå moren.

ISSTUNT: Tsjekkiske Petr Kapoun har tatt fenomenet isbading til et helt nytt nivå. Video: ViralHog. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Forklarer

Elverum kommune forklarer at parasittene kommer når det er varmere i badevannet, og oftest rammer mindre barn som leker på grunt vann, hvor vannet er mest oppvarmet.

Symptomene skal forsvinne i løpet av én til to uker.

- De aller fleste får et utslett med røde prikker. Noen kan få en allergisk reaksjon med feber, hovne arm/ben, nedsatt allmenntilstand. Man kan bruke kløstillende salve eller man kan gi allergimedisin med dosering ut ifra alder, påpeker kommuneoverlege Skulberg.

Han fraråder små barn å bade i Sagtjern denne uka, og sier man helst bør bade fra flytebrygge, samt dusje eller tørke seg godt når man kommer opp.

- Jeg er veldig glad for at kommunen tok tak i dette og sa fra. Fordi det ser ikke pent, og er noe barna helst bør slippe, sier Granheim Hansen.

Kommuneoverlegen forteller at parasittene forsvinner av seg selv når temperaturen i vannet går ned. Noe den er ventet å gjøre de neste ukene når det er meldt lavere temperaturer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer