Lille Fatima ble funnet på søppeldynge og adoptert bort på direkten

- Hun er en gave fra Gud, sier hennes nye mor.

GLADE FORELDRE: Tanzeem og Riaz ble tildelt sin datter Fatima på direktesendt TV foran millioner av seere. Foto: ASIF HASSAN / AFP / NTB SCANPIX
GLADE FORELDRE: Tanzeem og Riaz ble tildelt sin datter Fatima på direktesendt TV foran millioner av seere. Foto: ASIF HASSAN / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt verden over da lille Fatima ble adoptert bort på et direktesendt pakistansk TV-show i forrige måned. Foran et fullpakket TV-studio, med millioner av seere, ble den månedgamle jenta overrakt til sine nye foreldre, det barnløse ekteparet Riaz og Tanzeem.

- Da jeg fikk babyen i hendene mine, føltes det som om det var en engel som kom. Hun betyr mer for meg enn min egen sjel, sier den nybakte pappaen Riaz ifølge BBC News.

- Det føles ikke som noen adopsjon. Det føles som om hun er mitt eget barn, som om jeg fødte henne. Hun er en gave fra Gud, sier mamma Tanzeem.

Før de fikk sjansen til å få et barn på direkten, hadde Tanzeem og Riaz vært barnløse i 14 år.

- Fornærmelse Hittil er to barn adoptert bort på programmet «Amaan Ramzan», hvis konsept er en blanding av underholdning og islam, og som sendes under fastemåneden ramadan. En tredje adopsjon er under oppseiling; programskaperne sier de på denne måten redder uønskede barn fra å bli forlatt og drept.

Bare i Pakistans største by Karach blir 300 babyer funnet døde hvert år, av velferdsstiftelsen Edhi - som rapporterer at de på en tidagersperiode i juli fant 23 barn, hvorav noen var blitt kvalt.

Men det fins en bakside av historien. Mange har reagert på at barn blir bortadoptert direkte på et TV-show som er mer kjent for å gi bort biler og hvitevarer.

- Ungen ble gitt bort som en gave. Det er en fornærmelse mot babyen og foreldrene, det burde vært gjort i det stille, sier Seema Jamali, visedirektør for barnevelferd i Sindh-provinsen.

«Sann legende» Programmet - som ledes av Aamir Liaquat Hussain, en av Pakistans mest populære TV-skikkelser - anklages også for slett presseetikk, og for potensielt å gjøre livet vanskelig for familiene, som til de grader blir identifisert og eksponert. Adopsjonen ses som en jippo for å få opp seeertallene.

«SANN LEGENDE»: Aamir Liaquat Hussain er en av Pakistans største TV-personligheter og beskriver seg selv som «en sann legende» på hjemmesidene til programmet «Amaan Ramzan» - som hittil stort sett har gitt bort gjenstander som kjøretøy og hvitevarer. Foto: AKHTAR SOOMRO / REUTERS / NTB SCANPIX
«SANN LEGENDE»: Aamir Liaquat Hussain er en av Pakistans største TV-personligheter og beskriver seg selv som «en sann legende» på hjemmesidene til programmet «Amaan Ramzan» - som hittil stort sett har gitt bort gjenstander som kjøretøy og hvitevarer. Foto: AKHTAR SOOMRO / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Hussain, som på programmets hjemmesider beskriver seg selv som «en sann legende», avviser anklagene.

- Vi var allerede på seertoppen før vi ga bort en baby. Vi tok disse barna fra søpla og ga dem til nødne personer, til nødne foreldre, sier han.

Ingen av de to foreldreparene som hittil har fått barn via programmet, ser noe galt ved formen, og sier de håper dette vil få flere til å adoptere.

Hovedgrunnen til at foreldre velger å kvitte seg med sine nyfødte, antas å være fattigdom. I Pakistan har det for øvrig ikke vært noen skandale rundt TV-adopsjonen; mange er tvert imot glade for at de forlatte barna får en ny sjanse, rapporterer BBC.

BARNLØSE I 14 ÅR: Ekteparet Tanzeem og Riaz var barnløse i 14 år før de fikk datteren Fatima på programmet «Amaan Ramzan». Foto: ATHAR HUSSAIN / REUTERS / NTB SCANPIX
BARNLØSE I 14 ÅR: Ekteparet Tanzeem og Riaz var barnløse i 14 år før de fikk datteren Fatima på programmet «Amaan Ramzan». Foto: ATHAR HUSSAIN / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer