Lille Jeremiah hadde hatt en perfekt ettårsdag da han ble drept av familiens hund

- I utgangspunktet er ingen hunder barnevennlige, advarer Norsk Kennel Klub.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste dagen i lille Jeremiah Eskew-Shahans liv startet som en av hans beste. Han feiret sin første bursdag sammen med faren sin, bestemora og andre familiemedlemmer hjemme i byen Henderson i den amerikanske delstaten Nevada, skriver lokalavisa Las Vegas Review-Journal.

Han pakket opp gaver, godt hjulpet av familiens hund «Onion», og var et eneste stort smil. Seint på kvelden fikk han ei flaske melk av bestemor, før han skulle si god natt til hunden.

Med bestemora i umiddelbar nærhet og rundt en hund som aldri tidligere hadde vist aggressiv adferd, skulle man tro Jeremiah var trygg, men plutselig angrep «Onion» ettåringen, som seinere døde av omfattende hodeskader.

Advarer hundeeiere Bestemora var ikke sterk nok til å få ettåringen løs fra den over 50 kg tunge engelsk mastiff og rhodesian ridgeback-blandingshunden.

- Jeg styrtet ned fra andre etasje da jeg hørte at noe var galt. Jeg fikk hunden vekk, jeg prøvde å redde barnet mitt, sier Christopher Shahan, Jeremiahs far, til Las Vegas Review-Journal.

Onion er seks år gammel og skal nå avlives. Ifølge familien har han alltid vært «snill hund». Han ble anskaffet da bestemora, som passet Jeremiah da han døde, fikk lungekreft.

Christopher Shahan stilte til intervju kun én dag etter at tragedien rammet. Han er en knust mann som nå ønsker å advare andre hundeeiere.

- Ikke sett din lit til et dyr og tenk at alt går bra rundt et lite barn, sier Christopher til Fox News.

- Et dyr Siv Sandø, leder av Norsk Kennel Klub, støtter Christopher Shahans advarsel til hundeeiere.

- I utgangspunktet er ingen hunderaser barnevennlige. En hund er et dyr, og man kan aldri overlate en ettåring alene med en hund. Når det er en veldig stor hund, som i dette tilfelle, får det forferdelige konsekvenser, sier Sandø.

LEKTE OFTE: Jeremiah leker her med hunden som endte opp med å drepe ham. Faren til Jeremiah forteller at ettåringen ofte lekte med hunden, som aldri viste aggressiv adferd før det gikk galt.
LEKTE OFTE: Jeremiah leker her med hunden som endte opp med å drepe ham. Faren til Jeremiah forteller at ettåringen ofte lekte med hunden, som aldri viste aggressiv adferd før det gikk galt. Vis mer

Hundeeierorganisasjonens leder sier at norske hundeeiere er flinke til å finne informasjon om hvilke hunder som passer i barnefamilier. Hun kan heller ikke huske en liknende tragedie i Norge. Hun ønsker likevel å minne norske hundeeiere om hvilket ansvar de har når de enten introduserer en hund inn i et barns liv eller når en hund kjøpes inn i en familie som allerede har barn.

- Det er et kjempestort ansvar å ha hund rundt barn, et ansvar man må være seg bevisst, sier Sandø.

Sjekk hunderasen - Hunden «Onion», som drepte ettåringen Jeremiah, hadde aldri tidligere vist aggressiv adferd, og ettåringen hadde mange ganger tidligere klatret på den. Burde barnefamilier droppe helt å ha hund når en rolig hund plutselig kan angripe?

- Nei, overhodet ikke. Det å ha hund sammen med barn er en stor verdi i seg selv. Det at barn lærer seg å omgås dyr fra de er små er fantastisk, men det er selvfølgelig foreldrenes ansvar for hvordan det skal foregå, sier Sandø, som håper at alle barnefamilier som har hund gjør hjemmeleksa si.

- Ingen raser er «farlige», det har med hundens oppdragelse, temperament og forskjeller på hvert enkelt individ. Men man kan forberede seg veldig godt ved å finne en rase som passer til familien sin. Noen raser har mye vakthold og gjeting i seg, da må man spørre kennelklubben, raseklubben eller den lokale hundeklubben om råd før man anskaffer hund, sier Sandø.

ADVARER: Siv Sandø, leder av Norsk Kennel Klub, sier at alle barnefamilier må gjøre hjemmeleksa si før de holder hund sammen med små barn. Foto: Hunden.no
ADVARER: Siv Sandø, leder av Norsk Kennel Klub, sier at alle barnefamilier må gjøre hjemmeleksa si før de holder hund sammen med små barn. Foto: Hunden.no Vis mer