Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kloning av hunder:

Lille Longlong har vært syk hele livet - akkurat som planlagt

«Fundamentalt grusomt», skriver PETA om forskernes eksperiment.

HELT LIKE: Sinogene, et firma basert på bioteknologi i Kina, kloner hunder fordi arten er utsatt for mange av de samme sykdommene som mennesker. Video: CNN Vis mer Vis merVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundene ser ut som helt vanlige beagler, men har hatt en vaskulær sykdom siden de ble født - akkurat som forskerne i Kina ønsket.

Det Beijing-baserte bioteknologi-firmaet Sinogene er de første i verden til å klone hunder designet for å være utsatt for slag og hjertesykdommer, ifølge CNN.

Målet er å kurere mennesker for de samme tilstandene.

- Hunder er utsatt for mange av de samme mest arvelige sykdommene som mennesker, og derfor er hunder de beste modellene å studere, sier Feng Chong, den tekniske direktøren ved Sinogene, til CNN.

Etisk debatt

Han forteller at selskapet så langt har klonet fire identiske valper.

Disse har fått navnene Apple, Longlong, Xixi og Nuonuo, og skal ennå ikke ha blitt rammet av sin medfødte risiko for åreforkalkning.

Likevel er ikke Sinogenes siste prosjekt helt ukontroversielt.

CNN viser til professor Deborah Cao, professor ved Griffith University i Australia, som sier at klonede dyr i Kina i liten grad er blitt gransket av uavhengige instanser.

«Dyrt og grusomt»

Derfor er det også lite uavhengig informasjon om forholdene dyrene lever under.

Samtidig kaller dyrevernerne i People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Sinogene-prosjektet for uetisk:

«Kloning er ikke bare dyrt, men også fundamentalt grusomt.»

- Kloning er uetisk. Akkurat som andre laboratorieeksperimenter er disse dyrene blitt manipulert og sperret inne for å oppnå et mål, utdyper Guo Longpeng overfor The Shanghaiist.

Vil fortsette kloning​

Longpeng er talsperson for PETAs avdeling i Kina - et land som er blant de fremste innen genetisk tilpassede dyr. De har blant annet skapt aper med autisme, ekstra sterke hunder mot Parkinsons sykdom og griser uten retrovirus.

Forskere i Sinogene mener at deres arbeid hjelper framtida når det gjelder farmasøytisk utvikling og biomedisinsk forskning. Selskapet planlegger på sikt å produsere flere klonede hunder. Dette både i form av kloner til salgs som kjæledyr, og andre tiltenkt til bruk ved nye forskningsprosjekter.

Støtter prosjektet

Det er en god ting, ifølge Shi Zhensheng. Forskeren ved Nongda-universitetet i Beijing har stor tro på kinesisk forskning innen kloning.

- De genmanipulerte hundene vil gi kunnskap som igjen vil være til stor hjelp for forskning innen medisin for mennesker. Resultatene kan også bidra til veterinærfaget, sier professor Zhensheng, ifølge The Shanghaiist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!