Lille «Lyuba» kan løse mammut-gåten

Og gi ny viten om klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gang hersket de pelskledde elefantdyrene med de enorme støttennene over tundraen. Men for 4000 år forsvant de helt.

Nå håper forskerne at et nedfrosset lik av en baby-mammut kan gi ny viten om hvorfor arten døde ut.

- Oppdagelsen av Lyuba er en historisk hendelse. Det kan gi oss svar på hvorfor arten ikke overlevde, og kaste nytt lys på menneskehetens skjebne, sier Bernard Buigues i den Internasjonale Mammut-komittéen, som er basert i Geneve.

Den lille jente-mammuten ble seks måneder gammel, og døde for rundt 37 500 år siden. Den er 1,2 meter lang, og veier rundt 50 kilo.

Kadavaret, som ble oppdaget av en reindyrsoppdretter i Nord-Sibir i fjor, antas å være det best bevarte mammut-funnet noensinne, er nå fraktet til Japan for å bli nærmere undersøkt.

Det er ingen synlige ytre skader på mammuten, og den var fortsatt nedfrosset da den ble funnet. Kadaveret er nå undersøkt med en 3d magnettomograf.

- Dette er det vi alle har ventet på, en sjanse til å finne ut alt om mammuten, sa Naoki Suzuki ved Jikei Medisinske Universitet i Tokyo på en pressekonferanse i dag.

Bildene skal brukes i et forsøk på å kartlegge mammutens indre organer, hva den spiste og hvorfor den døde. Små luftrom i lungene skal også undersøkes for å finne ut mer om jordens atmosfære under den siste istiden.

AVANSERTE UNDERSØKELSER: Mammutforsker Naoki Suzuki viste fram magnetttomografbilder av mammutbabyen under en pressekonferanse i Tokyo i dag. Foto: Shizuo Kambayashi/AP/Scanpix
AVANSERTE UNDERSØKELSER: Mammutforsker Naoki Suzuki viste fram magnetttomografbilder av mammutbabyen under en pressekonferanse i Tokyo i dag. Foto: Shizuo Kambayashi/AP/Scanpix Vis mer

- Våre funn vil være et stort steg videre i arbeidet for å løse mysteriet om hvorfor mammutene døde ut, sa Suzuki.

«Lubya» ligger for tiden til utstilling i Tokyo.

- Det er helt utrolig, det var nesten som den var i live, sier 10 år gamle Chikara Shimizu til nyhetsbyrået AP.

Her er en oversikt over mammutfunn i Norge.

Lille «Lyuba» kan løse mammut-gåten
«HISTORISK»:</B> Det sier den franske mammuteksperten Bernard Buigues, her avbildet ved et par mammuttenner som ble funnet i Sibir på 90-tallet.
UNIKT FUNN: «Lyuba» ble funnet i Sibir i fjor.
KLIMAENDRINGER GIR SVAR PÅ KLIMAENDRINGER Økende temperaturer fører til at områder med permafrost i Sibir tiner, og det oppdages stadig nye mammut-rester. De kan gi oss uye svar om hva som førte til utryddelsen av det store dyret.