Lille «Lyuba» kan løse mammut-gåten

Og gi ny viten om klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En gang hersket de pelskledde elefantdyrene med de enorme støttennene over tundraen. Men for 4000 år forsvant de helt.

Nå håper forskerne at et nedfrosset lik av en baby-mammut kan gi ny viten om hvorfor arten døde ut.

- Oppdagelsen av Lyuba er en historisk hendelse. Det kan gi oss svar på hvorfor arten ikke overlevde, og kaste nytt lys på menneskehetens skjebne, sier Bernard Buigues i den Internasjonale Mammut-komittéen, som er basert i Geneve.

Den lille jente-mammuten ble seks måneder gammel, og døde for rundt 37 500 år siden. Den er 1,2 meter lang, og veier rundt 50 kilo.

Kadavaret, som ble oppdaget av en reindyrsoppdretter i Nord-Sibir i fjor, antas å være det best bevarte mammut-funnet noensinne, er nå fraktet til Japan for å bli nærmere undersøkt.

Det er ingen synlige ytre skader på mammuten, og den var fortsatt nedfrosset da den ble funnet. Kadaveret er nå undersøkt med en 3d magnettomograf.

- Dette er det vi alle har ventet på, en sjanse til å finne ut alt om mammuten, sa Naoki Suzuki ved Jikei Medisinske Universitet i Tokyo på en pressekonferanse i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer