NERVØS: Makedonia er rystet av protester mot den sittende regjeringen, og mot-protester fra regjeringens støttespillere. Det gjør Vladimir Putin nervøs, fordi han er avhengig av den sittende regjeringen for å få gjennomført sine viktige gassplaner. Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA/NTB Scanpix
NERVØS: Makedonia er rystet av protester mot den sittende regjeringen, og mot-protester fra regjeringens støttespillere. Det gjør Vladimir Putin nervøs, fordi han er avhengig av den sittende regjeringen for å få gjennomført sine viktige gassplaner. Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA/NTB ScanpixVis mer

Lille Makedonia har halvparten av Norges befolkning, men får likevel Putin til å skjelve

Kan true Putins trumfkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vladimir Putin er under hardt press fra både Vest-Europa og USA, som har pålagt en rekke sanksjoner mot Russland.

Putin kritiseres sterkt internasjonalt både for hans økonomiske styring innenlands og for hans aggressive utenrikspolitikk, blant annet krigføring i Ukraina.

Alt dette ser ut til å prelle av på Putin, men har «lille» Makedonia - med litt over to millioner innbyggere - ut til å ha gjort presidenten og hans menn nervøse, skriver både Business Insider og Bloomberg.

I løpet av mai er Makedonia blitt rystet av protester mot den sittende regjeringen, og mot-protester fra regjeringens støttespillere.

Bakgrunnen for protestene var en lekkasje av lydopptak som angivelig avslørte at regjeringen planla valgjuks og forsøkte å dekke over et drap.

Nøkkelposisjon De makedonske urolighetene kommer på et svært dårlig tidspunkt for Putin, som har gjort landet til en sentral del av sin strategi for å trenge seg inn på det sentraleuropeiske markedet.

Makedonia er nemlig ett av fire land Russland er avhengig av for å bygge en gassledning til Europa, og på den måten hente inn sårt tiltrengte inntekter.

- For å hjelpe Gazprom å nå det sentraleuropeiske markedet, har Russland jobbet for å legge en gassledning som går fra Hellas til Makedonia, Serbia og Ungarn. Disse fire landene er avgjørende for Russlands diplomatiske offensiv, har en ekspert uttalt til Bloomberg.

Makedonias statsminister Nikola Gruevski er en åpen Putin-støttespiller, og har kritisert vestens sanksjoner mot Russland. Ikke overraskende har Gruevski også vært positiv til Putins planer om å legge en gasslinje gjennom Makedonia.

Skylder på Vesten Nå er Putin nervøs for hva urolighetene kan få av konsekvenser for hans strategi, og peker ikke uventet fingeren mot vesten.

Onsdag hevdet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at urolighetene må ha blitt startet av krefter på utsiden av Makedonia, og anklaget Vesten for å forsøke og bidra til et kupp.

- De siste hendelsene i Makedonia kontrolleres åpenbart fra utsiden, sa Lavrov ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået TASS.

Uttalelser fra Russlands ambassadør til EU, Vladimir Chizhov, underbygger inntrykket av at Russland frykter hva som kan skje hvis situasjonen i Makedonia spinner ut av kontroll. Og at de skylder på vestlige krefter.

- Bakgrunnen for urolighetene er åpenbart et ønske om å påvirke motstanden mot anti-russiske sanksjoner, og villigheten til å delta i implementeringen av gasslinja. Jeg har ingen fakta å vise til, men det er en logisk mistanke, sa ambassadøren til Bloomberg TV.