Lille Marius i pressekrangel

Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandler i dag en klage mot Se og Hør, VG og Nettavisen etter oppslag om lille Marius. - Dette er en viktig prinsippsak, sier Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er nestleder i Norsk Journalistlag (NJ), Ann-Magrit Austenå, som på eget initiativ har klaget inn VG, Se og Hør og Nettavisen for brudd på god presseskikk etter intervjuer med kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O. Høiby, om barnebarnet Marius. Slottet har samtykket i Austenås klage.

Austenå ledet for under tre uker siden 3500 journalister gjennom historiens lengste avisstreik. Nå går hun til kamp mot sine egne.

Mobbeoffer

Klagen mot Nettavisen og VG gjelder Høibys uttalelser om at lille Marius bør bli prins, ellers kan han risikere å bli et mobbeoffer. Klagen mot Se og Hør dreier seg om et intervju der Høiby forteller at han ikke har sett barnebarnet siden kronprinsbryllupet i august i fjor.

- Her har ikke redaktørene tenkt på konsekvensene for barnet. I Se og Hør blir Marius gjort til objekt for en uenighet mellom voksne familiemedlemmer. Barn skal ikke eksponeres i pressen i slike sammenhenger. Spekulasjonene om at Marius bør bli prins bunner ikke i en reell situasjon, og har ingen ting i offentligheten å gjøre, sier Ann-Magrit Austenå.

Vær Varsom-plakatens paragraf 4,8:

«Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.»

Må vernes

- Dette er en viktig prinsippsak. Saker som gjelder kongehuset er alltid omfattet med en betydelig offentlig interesse, derfor er det også knyttet stor spenning til avgjørelsen i morgen. Den vil gi en del prinsipielle føringer, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Dagbladet.

Det er første gang PFU behandler en klage etter den nye barneparagrafen i Vær Varsom-plakaten, journalistenes egne etiske retningslinjer. Nestleder i NJ, Ann-Magrit Austenå, var selv med på å skape den nye barneparagrafen, som trådte i kraft 1. januar i år.

- Her er hensynet til barnet det viktigste. Barn trenger et eget vern, sier Austenå.

Hun avviser at hun opptrer som Slottets forlengede arm i forhold til PFU.

- Jeg forholder meg ikke til Slottet, jeg forholder meg til et barn som uforskyldt har havnet opp i en offentlig situasjon. Han har krav på samme vern som andre barn, sier Ann-Magrit Austenå.

I MAMMAS BRYLLUP: Lille Marius har blitt et stridstema etter at nestleder i Norsk Journalistlag (NJ), Ann-Margrit Austenå, har klaget Se og Hør, VG og Nettavisen inn for PFU. I dag behandles klagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer