SKILSMISSEHUND: Milo skal etter sigende ha det bra i fosterhjem i Nord-Norge mens eierne krangler så busta fyker i rettssystemet i Telemark. Foto: Privat
SKILSMISSEHUND: Milo skal etter sigende ha det bra i fosterhjem i Nord-Norge mens eierne krangler så busta fyker i rettssystemet i Telemark. Foto: PrivatVis mer

Lille Milo er skilsmisse-hunden som havnet i retten

Skikkelig bikkjeslagsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fosterhjemmet i Nord-Norge vil ikke gi fra seg lille Milo. Nå kan den lille skilsmissehunden havne i lagmannsretten.

Snart tre år gamle Milo er en søt og snill yorkshire-terrier som mange er glade i. Alt var stas rundt det nye familiemedlemmet i Skien inntil de to voksne i familien skilte lag, og bikkjekrangelen om Milo startet for halvannet år siden.

Etter to opprivende rettsrunder om skilsmissehunden Milo, har nå Nedre Telemark tingrett omgjort den første domsslutningen fra Skien forliksråd.

HVEM SKAL HA HUNDEN? Her møter en kvinne eksmannen for å levere deres felles hund. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland / NTB scanpix
HVEM SKAL HA HUNDEN? Her møter en kvinne eksmannen for å levere deres felles hund. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland / NTB scanpix Vis mer

Og det kan ble en ny runde i retten om Milo. Taperen har ikke bestemt seg for om det blir anke.

I eksil

Paradoksalt nok er ikke Milo tilgjengelig for noen av partene som har slåss i retten. Hunden bor nå i eksil over tusen kilometer unna. Og der har Milos nye matmor også blitt så glad i hunden at hun ikke har lyst til å gi den fra seg.

Det var Varden som først fortalte om unge Milos liv som skilsmissehund og om dramaet i kulissene. Ifølge rettspapirene har Milo byttet navn fra Nero. Dagbladet har lest dommen, og vi bestreber oss på å holde tunga rett i munnen om det kompliserte spillet rundt en enkel sjarmør til 6000 kroner i innkjøpspris.

Jentene ville ha hund

Altså: Familien var mann, kvinne og hennes to unge døtre. I januar 2014 bestemmer familien seg for å kjøpe hund etter initiativ fra de to søstrene. Hvem som egentlig ville ha hund, er langt på vei det eneste partene fortsatt er enige om i krangelen om Milo.

Ett år seinere blir familien splittet. Kvinnen og døtrene flytter ut fra samboerens hus. De to søstrene flytter til sin biologiske far i nærheten. Så starter krangelen om Milo mellom de to tidligere samboerne. Den er mest hos mannen.

««Det var han som i praksis tok seg mest av hunden, og i det vesentlige gikk tur med den, kjøpte mat, oppsøkte veterinær og tok Milo med til hundefrisør»» Slik oppsummerer Nedre Telemark tingrett forliksrådets domsslutning

Ekssamboeren får låne Milo, leverer den ikke tilbake, men sender den til et familiemedlem i Nord-Norge.

Runde 1: Mannen vant

Mannen bringer «kidnappingen» inn for Skien forliksråd, som kommer med følgende domsslutning 21. april i år.

«Klagemotpart dømmes til å utlevere hunden Milo til klageren».

Altså medhold til mannen.

- Det var han som i praksis tok seg mest av hunden, og i det vesentlige gikk tur med den, kjøpte mat, oppsøkte veterinær og tok Milo med til hundefrisør.

Slik oppsummerer Nedre Telemark tingrett forliksrådets domsslutning. For noe forlik ble det på ingen måte.

Og da brakte tapende part - kvinnen - hundekrigen videre til tingretten.

Runde 2: Kvinnen vant

Og der kom dommen fredag. Nå har saken i rettslig forstand snudd i kvinnens favør.

- Hun har vunnet saken og har etter tvistelovens paragraf 20- 2 (1) krav på å få dekket saksomkostningene på kr 2150, står det i tingrettens dom.

Begrunnelsen er blant annet denne:

- Til tross for at alle betalte like stor andel av kjøpesummen, finner retten det mest sannsynlig at det likevel var meningen at hunden skulle tilhøre jentene.

Ett hakk tilbake - i forliksrådets domslutning - var det en forutsetning at en voksenperson skulle ha hovedansvaret for Milo «ettersom jentene ikke mestret en slik oppgave».

Det var, og er, en hake ved den forutsetningen. Jentenes far, der de bor nå, ønsker ikke å ha ansvaret for Milo.

Han og kvinnens ekssamboer var derfor enige om at hunden ville ha det best der den var.

Altså hos ekssamboeren, som pr. nå har tapt i retten - alt ifølge den ferske dommen fra Nedre Telemark tingrett.

- Hun er også glad i Milo

Taperen var sliten etter alt styret da Dagbladet var i kontakt med ham i går:

- Jeg er blitt veldig glad i hunden. Verken jeg eller dem jeg har snakket med skjønner denne dommen. Milo kunne bo her, og jentene kan hente den når de vil og ha den så lenge de vil. I stedet er den langt, langt unna, utenfor rekkevidde.

- Hvordan har Milo det nå ?

- Han har det nok bra. Jeg har snakket med ekssamboerens familiemedlem i Nord-Norge. Hun er også blitt glad i Milo, og hadde ikke noen planer om å gi han fra seg.

- Kommer du til å anke kampen om Milo til lagmannsretten?

- Jeg har ikke lest dommen før i dag, og skal tenke over det før ankefristen går ut, sier han.