En av dem vi møtte var russiske Galina Kemi, som har bodd i Kirkenes i seks år. Hun er skilt fra sin norske mann, og har ansvaret for datteren Isabel Monica (4 1/2).
Galina vil bli i byen som innbyggerne på Kolahalvøya kaller Lille Murmansk. Om lag ti prosent av befolkningen i Kirkenes er russere.
Sentrumsgatene skiltes med kyrilliske bokstaver og biblioteket har egen russisk seksjon.
- Selv spekulerte jeg ikke. Men jeg vet at enkelte russiske kvinner spekulerer i ekteskap med norske menn, som de siden skiller seg fra. Spesielt unge kvinner. Etter tre år får de nemlig bo her permanent - selv om de er skilt, sier Galina.
KLARER SEG SELV: I 1994 traff hun en nordmann fra Kirkenes som var i Murmansk for å lede et byggeprosjekt. Året etter giftet hun seg med ham og flyttet til Norge.
I 1997 kom Isabel Monica. I 1999 ble de separert.
Nå klarer Galina seg selv. Hun snakker meget godt norsk, jobber ved Vinmonopolet og studerer økonomi og administrasjon.
- Selv om Isabel Monica og jeg er alene, snakker jeg ikke russisk til henne. Jeg snakker norsk. Det ville vært håpløst om vi skulle forsøke å leve russisk i Kirkenes. Min datter ser på norsk TV og omgås hovedsakelig norske barn. Det hender, når jeg kjefter på henne, at jeg slår over i russisk. Men da svarer Isabel Monica på norsk, smiler Galina.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger