Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lille Odin fikk en ny sjanse

HVITTINGFOSS (Dagbladet): Odin (15 mnd.) smiler fornøyd mot storesøster Nini. Nå kan 1998 bare komme: Den sterke krabaten har fått en ny sjanse etter at han fikk livet i gave av en ukjent beinmargsgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odin har vunnet første runde i kampen mot Hurlers syndrom, som er en medfødt sykdom.

- Nå starter livet hans. 1997 var et spesielt år med mange tomrom. Vi konsentrerte oss hele tida om det som skulle skje, vi klarte ikke se lenger enn Odins beinmargstransplantasjon, sier mamma Kjersti Hagen.

- Men nå blir det spennende framover, 1998 blir mulighetenes år.

Tøff behandling

Bare beinmarg fra et fremmed menneske kunne redde Odins liv. Den store mangelen på givere pustet ham i nakken - bare her til lands trengs 4000 nye givere for å dekke behovet.

I september fant legene en giver i et internasjonalt register. Blant 4,2 millioner matchet bare to til Odins beinmarg.

Den tøffe behandlingen på Rikshospitalet i Oslo startet. Odin ble lagt på isolat, og etter åtte dager på cellegift fikk han overført beinmargen.

- Jeg begynte å grine da sykepleieren kom bærende på beinmargen. Det var som han skulle bli født en gang til, sier pappa Harald Gleditsch.

I åtte uker måtte Odin bo på isolat. En periode så det ut som om det gikk gal vei. Den nye beinmargen begynte å angripe Odin, men plutselig ble fortvilelse til lykke da han igjen begynte å le, spise og leke.

En livlig gutt

Nå gurgler veslegutten fornøyd på stuegulvet. Verden er så full av nye opplevelser, og Odin gjør nye framskritt hver dag på lik linje med jevnaldrende. Det er så spennende å holde seg i bordkanten, og så gøyalt å vandre over gulvet med en tralle full av leker som støtte. Storesøster Nini er en god lekekamerat.

Sykdommen satte sine spor, og kampen er ennå ikke over. Odin vil få noen fysiske handikap, og pukkelryggen som begynte å vokse fram, må opereres vekk når han blir større. Likevel er den største seieren sikret:
- Han får ikke hjerneskader, og legene tror hans levealder blir tilnærmet normal, sier mamma Kjersti.

Foreldrene er fulle av takknemlighet mot helsepersonell og leger på Rikshospitalet. Da julehilsenen fra sykepleierne på post 6 ble åpnet, kom alle tankene.

- Disse dagene har vi gått igjennom alt som har skjedd siden Odins sykdom ble oppdaget. Det er vanskelig å sette ord på alt sammen, vi mennesker venner oss til så mye. Men vi kunne hatt en helt annen jul enn den vi har hatt, sier mamma Kjersti Hagen og pappa Harald Gleditsch.

EN GLAD GUTT: Hele familien til Odin samlet - mamma Kjersti, pappa Harald, storesøster Nini sammen med Odin på ponnien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!