Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lille Onur (8 md.) mistet bror, tante og to kusiner

Men foreldrene overlevde brannen, som kan være påsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fanget i røyk og flammer kastet familien Onur (8 md.) ut av vinduet i fjerde etasje. Mirakelbabyen falt ned i armene på en politimann nedenfor, og reddet livet. Men det var lenge uklart om foreldrene hans klarte seg etter brannen i den tyske byen Ludwigshafen.

Nå er det klart at både mamma Nergiz Calar og pappa Muhammet Calar overlevde. Men Onurs to år gamle bror Ilyas, tante Hulya og kusinene Dilara og Karanfil døde, skriver Telegraph.co.uk.

Til sykehus

Onurs foreldre ble fraktet til sykehus for å få behandling for røyk- og brannskader. Faren er nå skrevet ut og er gjenforent med sønnen, og sammen venter de på at mamma Nergiz også skal skrives ut.

Politimannen som tok imot Onur, viser seg nå å være tysk-tyrkisk, i likhet med alle beboerne i huset. Han ble selv skadd da han tok imot babyen som ble kastet ut fra den brennende bygningen.

- Politimannen ble slått i bakken da babyen traff ham, og måtte selv behandles for hodeskader. Han er nå utskrevet fra legevakta, sa polititalskvinne Simone Eisenbarth på en pressekonferanse i dag.

Måtte hoppe

Det var klokka 16.21 på søndag at brannvesenet i den sørtyske byen fikk melding om den eksplosive brannen.

HER KASTES ONUR: 8 måneder gamle Onur kastes i sikkerhet av foreldrene. Lenge var det usikkert hvordan det hadde gått med dem, men nå er det klart at også de overlevde den tragiske brannen i Ludwigshafen, der Onurs toårige bror Ilyas og tre andre familiemedlemmer døde. Foto: RENÉ WERSE/DDP/AP/SCANPIX
HER KASTES ONUR: 8 måneder gamle Onur kastes i sikkerhet av foreldrene. Lenge var det usikkert hvordan det hadde gått med dem, men nå er det klart at også de overlevde den tragiske brannen i Ludwigshafen, der Onurs toårige bror Ilyas og tre andre familiemedlemmer døde. Foto: RENÉ WERSE/DDP/AP/SCANPIX Vis mer

Kort tid etter kollapset tretrappa i bygningen. Desperate voksne og barn hoppet da ut av vinduene for å slippe unna flammene.

Ifølge brannmannskaper fungerte trappeoppgangen som en skorstein som trakk flammene oppover i bygningen.

- Dramaet var ikke umiddelbart klart fra utsiden, bare for beboerne selv: Det var panikk i ansiktene deres, sier øyenvitnet René Werse til Der Spiegel.

Det bodde 52 personer i bygningen, men mange hadde venner og familie på besøk på grunn av en gatefestival utenfor.

Da trappa gikk opp i flammer, forsøkte noen å danne menneskelige stiger for å redde ut dem som var fanget i infernoet. Barn i lavere etasjer ble løftet ut av vinduene til redningsarbeiderne utenfor.

Andre tok sjansen på å hoppe ut av vinduer der ingen sto klare til å ta imot dem.


Fryktelige scener

- Scenene var så fryktelige at enkelte i mannskapet ønsket å slutte i jobben etterpå, sa politisjef Wolfgang Fromm til AP.

En time etter at brannalarmen først gikk, ble de to siste barna reddet ut i live. De hadde gjemt seg bak en sofa i håp om å bli reddet.

I alt 60 mennesker reddet seg ut av det brennende huset. Men ni omkom altså, blant dem mange fra Onurs nære familie.

- Mitt verste øyeblikk var da brannmannskapene kom ut med et livløst barn i armene, sier Ludwigshafens borgermester Eva Lohse.

Påsatt? 

De aller fleste i huset var tyrkiske innvandrere. Nå har etterforskerne kommet over nye spor i jakten på brannårsaken, og politiet tør ikke utelukke at brannen var påsatt, melder Netzeitung.

TV-kanalen ARB melder på 20-nyhetene i kveld at to unge jenter skal ha sett en mannsperson starte brannen. Politiet vet foreløpig ikke hvor alvorlig man skal se på disse uttalelsene, men de holder alle muligheter åpne.

- Alt fra attentat til teknisk feil er mulige årsaker til brannen, uttaler en talsperson for politiet til kanalen.

Men tyrkiske myndigheter slår seg ikke til ro med dette. I Tyrkia har man ikke glemt at fem tyrkiske kvinner og jenter døde i Solingen i 1993 etter at tyske nynazister tente på huset der de oppholdt seg.

Nå kommer det også fram at ungdommer kastet brannbomber inn i huset i 2006, uten at de antente. Også Ludwigshafen er kjent for å ha et nynazistmiljø.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan sender nå egenhendig en gruppe av sine egne etterforskere til Ludwigshafen for å bistå i oppgaven med å finne årsaken til den tragiske brannen, skriver Netzeitung.

NI DØDE: Til sammen ni mennesker, blant dem fem barn, døde i brannen i Ludwigshafen. Her står Güler Guldane med en tyrkisk avis som bringer bilder av ofrene, som alle var tyrkiske innvandrere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media