Lille Ryan ble utestengt fra skolen fordi han hadde aids

Måtte flytte etter at skudd ble avfyrt mot hjemmet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare noen uker etter at Ryan Wayne White kom til verden i desember 1971, ble den lille gutten diagnostisert med blødersykdommen hemofili.

Denne sykdommen skyldes en defekt i blodlevringsmekanismen, som kan føre til blødninger i muskler og ledd.

For å behandle Ryan brukte legene blodkoaguleringsproteinet Factor VIII.

Det skulle imidlertid vise seg at denne behandlingen førte til at den lille gutten ble smittet av hiv, noe som førte til at han 13 år gammel fikk diagnosen aids i desember 1984.

Aids-diagnosen ble begynnelsen på en livslang kamp for den unge gutten, som legene spådde bare hadde seks måneder igjen å leve.

Ryans rørende historie og livslange kamp førte til stor pressedekning og gjorde tenåringsgutten til rikskjendis i USA og til talsmann for sykdommen.

I videoen øverst i saken kan du se den gripende historien om Ryan Whites aids-kamp.

Fikk ikke lov til å gå på skolen Etter å ha ligget syk hjemme i flere måneder, følte Ryan seg etter hvert frisk nok til å begynne på skolen igjen.

Men til tross for at legene sa han ikke var smittefarlig overfor medelever, førte manglende kunnskap om sykdommen til at flere foreldre, lærere og elever protesterte mot at 13-åringen skulle få lov til å gå på ungdomsskolen i Kokomo i Indiana.

Den langvarige kampen mot skolesystemet ble også til en kamp mot hele samfunnet.

Søppel i hagen og negative tilbakemeldinger ble hverdagskost for White-familien, som etter hvert måtte flytte fra Kokomo til Cicero, etter at skudd ble avfyrt mot hjemmet deres.

Ble rikskjendis og talsmann I Cicero fikk Ryan endelig lov til å begynne på den lokale ungdomsskolen, der han fikk leve akkurat slik som andre gutter på sin alder.

Selv var han opptatt av å fortelle andre om sykdommen, slik at flere kunne lære mer om den, og færre frykte den.

Til legenes store overraskelse fikk Ryan leve fem år lenger enn det de hadde trodd.

18 år gammel døde han 8. april 1990.

Over 1500 mennesker, blant dem sangstjernene Michael Jackson og Elton John, deltok i begravelsen hans, som ble holdt i Indianapolis 11. april.

- Et mirakel Før Ryan White var aids en sykdom som mange trodde var en sykdom for homofile, fordi den først ble diagonstisert hos homofile menn.

Etter hans død, skrev daværende president George H. W. Bush under på fondet The Ryan White CARE Act, som fortsatt i dag er den største omsorgsyteren til mennesker som lever med hiv og aids i USA.

I en dokumentar som blir sendt i National Geographic Channels serie «80-tallet: Tiåret som formet oss» forteller Whites mamma Jeanne White-Ginder om sønnens kamp.

- Som mamma skulle jeg ønske Ryan fortsatt var her sammen med oss. Men samtidig: Å se at mennesker i dag ikke må gå igjennom det jeg måtte gå igjennom mens Ryan levde... Det tror jeg er det største mirakelet som finnes: At folk lever med aids i dag, sier hun.

Se «80-tallet: Tiåret som formet oss» på National Geographic Channel hver kveld denne uka klokka 21.