Lillebror Bush frykter Florida-fiasko

NEW YORK (Dagbladet): Floridas guvernør Jeb Bush gråt sine modige tårer da Gore ble kåret til vinner av Florida tidlig på valgnatta. Nå står han under et knallhardt press fra familien og det republikanske partiet for at storebror George W. skal bli USAs neste president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeb forsikret familien Bush at storebror George W. ville få flertallet av Floridas stemmer. Nå har Jeb satt seg sjøl på sidelinja, mens statssekretæren hans, Katherine Harris, jobber på spreng for å kåre valgets vinner i morgen. Klarer ingen å stoppe Harris, venter de fleste at det blir George W. Bush som vinner Florida og dermed presidentvalget.

For Jeb Bush betyr det at han kan se storebror, resten av familien og partiets ledere i øynene igjen.

- Det ville ikke være til å leve med hvis George skulle tape Florida, har Jeb sagt ved flere anledninger.

I går måtte han ut av sitt ufrivillige eksil for å gjennomføre et obligatorisk møte delstatsregjeringen har annenhver uke.

- Jeg føler meg som et gissel. Jeg kan knapt nok gå utenfor min egen dør, sa guvernøren, som har klart å holde seg unna den politiske debatten de siste dagene.

Som guvernør blir han likevel nødt til å bekrefte Floridas resultat når valgmannkollegiet møtes 18.desember.

Falt sammen

Nyhetsmagasinet Newsweek har fulgt begge presidentkandidatene gjennom hele valgkampen og kan i sitt siste nummer fortelle at Jeb falt helt sammen da sjokktallene fra Florida kom tidlig valgnatta. Meldingene gikk ut på at Gore var vinneren.

- Jeg er virkelig lei meg, bror, sa han mens tårene rant.

Storebror George W. hadde tidligere spøkefullt sagt at uten Florida-seier ville det bli en kjølig Thanksgiving-middag seinere i måneden. Thanksgiving er en helligere familiefest enn julaften for amerikanere.

Etter Gore-sjokket, dro Bush-klanen fra restauranten Shoreline Grill i Austin og samlet seg i guvernørvillaen. Først ved 02.30-tida viste nye tall fra Florida en knepen ledelse til Bush.

- Jebby, du kan komme inn fra kulda nå, ropte den tredje Bush-broren, Marvin, ifølge Newsweek.

Regjeringstida varte i en drøy halvtime før usikkerheten omkring Florida på ny meldte seg.

- Jeg var moren til USAs 43.president i en halv time, sa tidligere førstedame Barbara Bush sørgmodig.

Mediamuldvarp

På ett tidspunkt valgnatta utropte tv-stasjonene med Fox News i front, Bush til president. Nå har Fox News fått på pukkelen. Murdock-eide Fox har en styreformann som var Bush seniors topprådgiver under valgene i 1988 og 1992, og kanalen klarer dårlig å skjule at sympatien er hos Bush.

Valgnatta hadde Fox i tillegg en av nevøene til George W., John Ellis, i sitt konsulentpanel. Ellis er beskyldt for mot reglene å ha gitt tall fra valgmålingene til Bush-familien i Austin under valgnatta. Det nekter han for. Likevel var det Ellis som tok avgjørelsen om å proklamere Bush som vinner av Florida i valgnattas morgentimer. De andre tv-stasjonene hang seg på i redsel for ikke å være med på nyhetene.

Etterspillet vil komme, fordi media er beskyldt for å offentliggjøre tall før velgerne i USA hadde stemt ferdig. Mange gadd ikke stemme da de trodde valget var avgjort, sier rapporter. Republikanerne i Kongressen vil nå ha en høring om medienes rolle valgnatta.

TRIO BUSH: Tre blad Bush under den dramatiske valgnatta i forrige uke. Fra venstre: Far George, presidentkandidat George W. og lillebror Jeb.