LILLEBROR VANT: Ed Miliband, til høyre, vant mot storebror David Miliband. Foto: AP Photo/Tim Hales/Scanpix
LILLEBROR VANT: Ed Miliband, til høyre, vant mot storebror David Miliband. Foto: AP Photo/Tim Hales/ScanpixVis mer

Lillebror Miliband vant valgkampen mot storebror

Ny Labour-leder etter Brown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ed slo sin eldre bror David med svært knapp margin, ifølge resultatet som ble offentliggjort lørdag ettermiddag. Ed Miliband tar over etter Gordon Brown, som gikk av som partileder etter at Labour tapte parlamentsvalget i mai.

Med Ed Miliband som ny leder kan Labour ta et tydelig skritt til venstre.

Kampen mellom de to brødrene har vært intens, og ikke alle er sikker på at den ikke har påvirket det personlige forholdet mellom de to. Ed Miliband er 40 år gammel og utdannet økonom fra Oxford. Han ble valgt inn i parlamentet i 2005. I 2007 ble han hentet til regjeringen av Gordon Brown, som samme år overtok som statsminister etter Tony Blair. Hans stjerne steg betydelig som energi- og klimaminister, og han fikk jobben med å utforme Labours program foran valget i mai. Likevel har han aldri helt nådd statusen til broren David, som var utenriksminister i Browns regjering. Ed Miliband sier han tilhører venstresiden i partiet. I motsetning til broren støttet han ikke Irak-krigen, og han knyttes nærmere til Labours kjernesaker og arbeiderklassen, selv om han har sin utdannelse fra et av Storbritannias prestisjeuniversiteter. Han har bred støtte i alle de store fagorganisasjonene. En truet med å trekke tilbake den økonomiske støtten til partiet om lillebror Ed ikke hadde blitt valgt. Observatører advarer imidlertid mot å tro at tradisjonelle Labour-saker, som kamp for arbeiderklassen, kommer på dagsorden selv med Ed som Labour-leder.
— De som tror det kommer til å bli skuffet. Årsaken er rett og slett at det gamle Labour med koblingen til arbeiderklassen rett og ikke finnes lenger. De fleste innser at Labour må vende seg mot en bredere velgerkrets, hvilket betyr middelklassen, sier Steven Fielding, professor i politisk historie ved universitetet i Nottingham, til TT.

(NTB)