Lillebror Olsen tok siste stikk

I går falt dommen i den bitre maleristriden mellom brødrene og kamphanene Fred. og Petter Olsen. Etter en opprivende rettssak må Fred. se lillebror beholde størsteparten av familiens unike Munch-samling, verd nær en milliard kroner. Fred. varsler anke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens dom betyr full seier for Petter Olsen (52) over storebror Fred. Olsen (72).

- Petter Olsen er fornøyd med resultatet, og synes naturlig nok dette er gledelig. Det var det resultatet vi håpet på, sier Petter Olsens advokat Harald S. Kobbe.

Petter Olsen selv var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Anker

To bilder får Fred. Olsen overta etter sin mor - men til takstpris. Fred. Olsen skal ha godtatt et tilbud fra broren om hvilke bilder han skal overta.

Resten av Munch-samlingen på rundt 15 bilder beholder Petter Olsen og hans tre døtre. I tillegg må Fred. Olsen betale saksomkostninger på 1,9 millioner kroner til broren og hans familie.

- Saken vil høyst sannsynlig bli anket. Vi mener at dommen er gal, sier Fred. Olsens advokat Carsten Riekeles.

Fred. Olsen saksøkte i fjor sin lillebror Petter og hans tre døtre for halvparten av familiens uvurderlige Munch-samling. Deres far Thomas Olsen etterlot seg i alt 34 Munch-bilder, verdt mellom en halv og én milliard kroner. Av disse overlot hans enke Henriette flesteparten til yngstesønnen Petter Olsen, noe som falt storebror Fred. tungt for brystet.

Gullgutten

De to brødrene har vært bitre fiender i over 20 år, og vekslet ikke et blikk under den tre uker lange rettssaken. Dag etter dag satt Fred. og Petter Olsen på hver sin side i rettssal 316 i Oslo tinghus, mens en familiekonflikt som minnet mer om en såpeopera enn en historie fra virkeligheten, ble rullet opp for åpne dører.

Mens Fred. Olsen var den selvsagte arvtaker til familieimperiet, var lillebror Petter mammas gullgutt. Henriette Olsen skal i alle år ha hatt et svært anstrengt forhold til sin eldste sønn. Før hun døde ga hun derfor størsteparten av Munch-bildene til Petter. Dette etter at Fred. Olsen i 1979 fjernet bildene fra familieeiendommen og skjulte dem på familiens eiendom i Skottland. Uten hans samtykke reiste Henriette Olsen og sønnen Petter til Skottland i 1984 for å hente tilbake bildene.

- Mest gledelig er det at dommen slår fast at disse bildene er å anse som arv etter Henriette Olsen, og at det var bilder hun fritt disponerte, sier advokat Kobbe.

FORNØYD: En tilfreds Petter Olsen fikk i går medhold på alle punkter da dommen falt i rettssaken om morens Munch-malerier i milliardklassen. T.v. storebror Fred. Bildet er fra retssaken i mars i år.