Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lillehammer åpner OL-arkivene

Lillehammers ordfører Audun Tron går inn for å åpne OL-arkivene. Alt som foregikk da mjøsbyen to ganger søkte OL, skal fram i lyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare formaliteter gjenstår før hvem som helst kan snuse rundt i papirene som skjuler seg i OL-boksene i Fylkesarkivet i Oppland.

Ordfører Audun Tron har selv tatt initiativet til å åpne arkivene for innsyn.

- Vi har selv interesse av at vårt gode navn og rykte skal bli bekreftet, sier Tron, som var ordfører da Lillehammer arrangerte lekene for fem år siden.

Utålmodig

Først tirsdag i neste uke får formannskapet i kommunen ordre om å lage et notat om åpning av arkivene. Deretter skal tiltaket utredes og vedtas.

- Arkivene blir ikke åpnet i morgen, innrømmer Audun Tron, som selv er utålmodig etter å få lagt kortene på bordet.

- Vi har ikke vært en del av denne bestikkelseskulturen. Jeg tror våre etiske holdninger er kjent også utenfor landegrensene. Det har vært mer risikabelt å prøve seg overfor oss enn overfor andre nasjoners søkerkomitéer, mener Tron.

Foreløpig stengt

Fylkesarkivet i Oppland har hatt stor pågang i dag. Presse-Norge vil vite hva som skjuler seg i arkivene til de to søkerkomitéene som søkte om å få arrangere OL på Lillehammer i heholdsvis 1992 og 1994. Men arkivene er stengt enn så lenge.

Formannskapet i Lillehammer kommune må vedta åpning og administrasjonen i samme kommune må utrede tiltaket, før de 14 hyllemetrene blir tilgjengelige for alle.

Arkivar Tormod Holdbrekken ved Fylkesarkivet i Oppland er naturlig nok blant dem som har vært i arkivene. Han har foreløpig ikke sett noe mistenkelig.

- Jeg tror mye av det som finnes vil være kjedelig lesning, sier Holdbrekken.

Arkivene inneholder blant annet møtereferater, skisser over arenaer, planer for mottakelse av IOC-medlemmer, menyforslag og ulike avtaler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling