Lillehammer-drapet henlegges

Påtalemyndigheten vil henlegge saken mot Mossad-agenten Mike Harari, opplyste førstestatsadvokat Lasse Qvigstad mandag. Harari er utpekt som leder av den israelske drapskommandoen som likviderte marokkaneren Achmed Bouchikhi på Lillehammer i juli 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mike Harari ble i juni i fjor siktet og etterlyst for medvirkning til drapet på Bouchikhi. I løpet av høsten har norsk påtalemyndighet møtt den nåværende sjefen for israelsk etterretningstjeneste, Efraim Halevy, og Zwi Zamir som var sjef for Mossad i 1973. Norsk påtalemyndighet har også foretatt et uformelt avhør av Harari i Tel Aviv.

I en pressemelding skriver Qvigstad at dette avhøret ikke ga nye opplysninger som kunne bekrefte eller avkrefte mistanken. Qvigstad vil derfor tilrå at Riksadvokaten henlegger saken mot Harari etter bevisets stilling. Den internasjonale etterlysningen av den tidligere Mossad-agenten er allerede trukket tilbake.

- Selv om mistanken mot Harari ikke er er avkreftet, foreligger det ikke tilstrekkelig bevis for å oppnå domfellelse ved norske domstoler, heter det i pressemeldingen.

Bekreftelse

Under samtalene er det for første gang blitt offisielt bekreftet at israelske myndigheter sto bak aksjonen på Lillehammer. Noen slik bekreftelse ble ikke gitt da den israelske stat for tre år siden utbetalte erstatning til Bouchikhis etterlatte i Norge.

Fra israelsk side er det også blitt forklart hva som skjedde under forberedelsene til aksjonen på Lillehammer, som førte til at den israelske drapskommandoen likviderte feil mann.

Israelerne skal ha trodd at Achmed Bouchikhi var identisk med Ali Hassan Salameh, den antatte hovedmannen bak massakren på den israelske OL-troppen under sommerolympiaden i München i 1972.

Ingen nordmenn

Fra første stund har det versert rykter og spekulasjoner om at de israelske Mossad-agentene fikk hjelp av nordmenn til å gjennomføre aksjonen. Norsk påtalemyndighet har imidlertid ikke fått dette bekreftet under de uformelle avhørene.

- Fra israelsk side har man kategorisk avvist at norske borgere eller myndigheter medvirket eller samarbeidet i forbindelse med aksjonen. Vi har heller ikke fått opplysninger som indirekte kunne gi indikasjoner på at dette ikke er riktig, heter det i pressemeldingen.

(NTB)