- Lillehammer-drapet min største profesjonelle tabbe

Mossad-sjef prater etter 41 år om dobbel tabbe.

 VAR IKKE OL-TERRORIST I MUNCHEN I 1972:  Marokkanske Ahmed Bouchiki (bildet) var ikke den mannen Mossad egentlig var på jakt etter, innrømmer nå tidligere Mossad-sjef Mike Harari i et intervju. Foto: Dagbladet.
VAR IKKE OL-TERRORIST I MUNCHEN I 1972: Marokkanske Ahmed Bouchiki (bildet) var ikke den mannen Mossad egentlig var på jakt etter, innrømmer nå tidligere Mossad-sjef Mike Harari i et intervju. Foto: Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere sjef i den israelske etterretningstjenesten Mossad, Mike Harari, har innrømmet at Israel sto bak drapet på den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973.

Hariri omtaler drapet som hans største profesjonelle tabbe, skriver Dagsavisen.

Den 21. juli 1973 var den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på vei hjem fra kino da han ble skutt av israelske agenter.

Sju agenter fra den israelske etterretningstjenesten mente de hadde gjenkjent Bouchiki som Ali Salame, en palestiner som var mistenkt for å stå bak drapene på israelske atleter under OL i München i 1972.

Mossad-sjefen mener hele operasjonen var en tabbe, blant annet fordi de valgte ut agenter som kunne norsk, men som fortsatt var under opplæring.

Dobbel tabbe - Vi gjorde en dobbel tabbe på Lillehammer. For det første var det en feilidentifikasjon. Dernest var det en feil i tilbaketrekkingen. I stedet for å kaste nøklene til leiebilen, leverte de dem tilbake.

Norsk politi ventet ved leiekontoret, sa den tidligere sjefen for Mossad i et intervju med den israelske avisa Yedioth Ahronoth.

Drapet førte til en krise i forholdet mellom Norge og Israel, og flere av agentene ble idømt fengselsstraffer i Norge. Påtalemyndighetens håndtering av saken fikk massiv kritikk for hemmelighold, og etterforskningen er flere ganger gjenopptatt og gjennomgått.

(NTB).

 ORIENTERT i 1989:  I desember 1989 ble Riksadvokatembetet og Tor-Aksel Busch orientert av Overvåkningspolitiet  om hvem som etter alt å dømme ledet styrken fra den israelske etterretningstjenesten Mossad som likviderte Bouchickhi på Lillehammer. Mannen het Mike Harari. Arkivfoto: Reuven Kastro, Maariv/NTB Scanpix.
ORIENTERT i 1989: I desember 1989 ble Riksadvokatembetet og Tor-Aksel Busch orientert av Overvåkningspolitiet om hvem som etter alt å dømme ledet styrken fra den israelske etterretningstjenesten Mossad som likviderte Bouchickhi på Lillehammer. Mannen het Mike Harari. Arkivfoto: Reuven Kastro, Maariv/NTB Scanpix. Vis mer