Lillehammer sykehus granskes for millionjuks

Kan ha feilkodet skader for å få ut flere millioner kroner for mye i støtte.

GRANSKES: Det er fremmet beskyldninger om at Sykehuset Innlandet Lillehammer har fått langt mer støtte enn det skulle. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
GRANSKES: Det er fremmet beskyldninger om at Sykehuset Innlandet Lillehammer har fått langt mer støtte enn det skulle. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Lillehammer sykehus har ifølge Oppland Arbeiderblad fått betalt for behandling av et langt større antall traumer enn det som er naturlig ut fra sykehusets størrelse.

Flere kilder opplyser til avisa at sykehuset bevisst har feilkodet skader for å få mer penger enn det har krav på. Det skal dreie seg om flere millioner kroner.

Ledelsen ved sykehuset har nå stoppet utbetalingene for denne type skader, og har engasjert Analysesenteret i Oslo for å granske praksisen.

Feilkoding På styremøtet 30. august skrøt ifølge avisa divisjonsdirektør på Lillehammer, Randi Mølmen, av utstrakt «traumebehandling» ved sykehuset. Dette resulterte i et oppslag i Gudbrandsdølen Dagningen.

- I gjennomsnitt utløses traumealarmen minst 120 ganger i året og av disse er det 50 pasienter som må behandles for omfattende og alvorlige skader. Det gjør sykehuset i Lillehammer til innlandets ledende på behandling av slike skader. Vi er den mest komplette divisjonen i Sykehuset Innlandet og kan derfor gjøre dette arbeidet, sa Mølmen til avisa.

Ved komplekse skader koder sykehus dette som multiskader. Det utløser ifølge OA flere titusen kroner i refusjoner gjennom innsatsstyrt finansiering. Det er feilkoding av slike skader sykehuset nå granskes for.

Beklaget Randi Mølmen hevdet at sykehuset hadde 120 slike komplekse skadesituasjoner årlig, noe som da ville utgjøre 70 prosent av totaltallet i Innlandet.

Tallene skal ha vært feil, og 24. september beklaget så Mølmen at hun hadde feilorientert styret.

OA skriver nå at feilopplysningen skal ha vært gjort bevisst, for å få utløst mer penger enn de rettmessig har krav på gjennom systemet og for å beholde kirurgisk akuttberedskap. Kildene betegner dette som «bevisst juks».

Mølmen sier til Dagbladet hun tar saken alvorlig.

Hun innrømmer at Lillehammer sykehus har brukt den såkalte T068-koden mer enn de andre sykehusene i Innlandet.

Koden, som er kjernen i beskyldningene som nå framsettes, er ifølge Mølmen ikke lenger i bruk — nettopp på grunn av usikkerheten.

Betalt tilbake - Tolkning av multiple skader, skader på flere kroppsregioner, har vært annerledes enn andre sykehusenheter i Innlandet. Vi ser nå at regelverket ikke er tydelig i forhold til rett koding, sier Mølmen til Dagbladet.

- De inntektene vi hadde fått fra bruk av T068-koding er tatt ut av regnskapet, sier hun.

- Vi har nå gått gjennom alle pasientjournaler, og sett om vi har kodet pasienter for tilstander som ikke er dokumentert i journal. Jeg vil understreke at dette ikke handler om diagnostikk eller behandling av pasienter, men om å oversette de medisinske diagnosene til et kodesystem, for helsestatistikk og utbetalinger, sier hun.

Mølmen innrømmer at man utøver skjønn når det velges hvordan diagnoser skal kodes.

Når sykehuset nå beskyldes for å bevisst ha trikset med kodingen, avviser likevel Mølmen at man bevisst har tolket diagnose etter hva som ville gitt mest støtte.

- Dette vil ikke vi gjøre. Sykehuset Innlandet har bestilt en intern revisjon fra Analysesenteret, denne vil bidra til avklaring om bruk av disse kodene. Vi ser positivt på at dette blir gjennomført

AVVISER: Randi Mølmen sier sykehuset ikke har trikset med koding for å få mer penger. Foto: Sykehuset Innlandet
AVVISER: Randi Mølmen sier sykehuset ikke har trikset med koding for å få mer penger. Foto: Sykehuset Innlandet Vis mer