Lillelid-dømte fortsetter bortforklaringene

GREENEVILLE (NTB): - Jeg skulle ønske jeg kunne ha stanset skytingen, sier Jason Bryant, yngstemann av ungdommene som er dømt for Lillelid-drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var visse ting jeg ikke kunne si i vitneboksen, fremholder Jason Bryant når NTB møter ham i varetektsfengselet i Greeneville. - Blant annet at jeg skulle ønske jeg kunne stanset skytingen.

Han fastholder at det ikke var han som skjøt. 15-åringen hevder at han sto like bak Joe Risner (21) og Edward Dean Mullins da de skjøt Vidar, Delfina, Tabitha og Peter Lillelid 6. april i fjor. - Joe hadde 9-millimeteren og Dean den lille pistolen. Risner skjøt først, jeg så mannen ble truffet. Da lukket jeg øynene, hevder Bryant.

Vekttrening

Den samme og nokså lite troverdige forklaringen ga også flere av de andre da de ble spurt om hendelsesforløpet i retten sist uke. Jason avviser vår påstand om at det er mer naturlig å holde øynene åpne når noen skyter rundt deg, med mindre du er kjent med drapsplanen og vil skjerme deg mot de uhyggelige detaljene.

- Jeg ville ikke se det og var redd for dem, sier han. Bryant blir om få dager overført til et ungdomsfengsel, der han planlegger hardtrening med vekter så han kan forsvare seg når vanlig fengsel venter om knappe tre år.

Tenåringen er den kraftigste av de tre guttene i ungdomsgjengen fra Kentucky og fremsto som den hardeste av dem i retten. Men i fengselskorridoren er Jason ivrig og blid. Han gestikulerer livlig mellom anklagene mot gamle venner og gjentar påstanden om at Mullins skjøt for å gjøre inntrykk på Natasha Cornett, som trolig også Bryant var forelsket i.

Jentesamhold

- Jeg har vært for stille for lenge, sier Crystal Sturgill. Hun fremtrer plutselig som den mest taleføre av jentene NTB møter i varetektsfengselet. Sturgill forklarte seg ikke under rettssaken og ble oppfattet som den mest perifere i udåden.

- Jeg så Jason Bryant skyte Vidar, Delfina, Tabitha og Peter, sier hun om ugjerningene. Selv satt hun i Joe Risners bil da skuddene falt. Crystal var tilsynelatende helt i bakgrunnen, men virker slett ikke så hjelpløs som i retten. Forsvareren Greg Eichelman sier Sturgill er overlegent best utrustet av jentene. Det var hun som tok initiativ til intervjuene.

Crystal ble arrestert sammen med de fem andre i gjengen fra Kentucky da de forsøkte å ta seg inn i Mexico to dager etter drapene i Tennessee. Da hadde hun familien Lillelids nøkler til huset i Knoxville på seg.

- Jeg tror jeg fikk dem av Risner, som sa det var ekstranøkler til Lillelids van på knippet og at jeg skulle passe på dem i fall vi låste oss ute av bilen, forteller hun. Forklaringen stemmer dårlig overens med bildet av en vettskremt 18-åring under kameratenes kontroll. Aktor hevdet under straffeutmålingen at jentene hadde gjenstander fra familien Lillelid som trofeer fra drapsorgien.

- Risner løy

Nå er Crystal, Natasha og Karen Howell helt samstemte i sine forklaringer. Kanskje ikke så underlig, siden fengselet i Greeneville lar dem omgås flere ganger om dagen, selv om de har hver sin celle.

- De er greie med oss, sier Natasha. Hun ble fremstilt som bandeleder og anfører i ungdomsgjengens satanistiske seanser, men kommer nå helt i bakgrunnen av den livlige og fyldige venninnen. Bittelille Howell er beskjeden til det uhørlige. Alle tre sier Risner løy i vitneboksen fredag, da han ga Cornett en nokså sentral rolle i drapene. Jentene hevder nå at Joe sto bak Jason og nærmest instruerte ham under skytingen.

De innrømmer at de føler seg urettferdig strengt dømt. Men selv Howell mener 51 år bak murene ville vært passe. - Jeg tror Dean Mullins og jeg har en sjanse til livsvarig med benådningsadang, mener Sturgill.

- De kommer til å dø der, sier Risners forsvarer Mark Slagle om guttenes utsikter i fengsel. - Jeg mener ikke av elde, men om ganske få år.

FORKLARING: Jason Bryant, den yngste av de tiltalte i Lillelid-saken, forklarte seg i dag i retten.