Lillelid-drapene oppklares aldri

Seks venner fra Pikeville i Kentucky la ut på landeveien etter to dager med mystiske ritualer, hærverk, blodlating og rus. Timer senere lå familien Lillelid skutt i en veigrøft i Tennessee.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle ungdommene, i dag 21 til 15 år, blir gamle i fengsel. Flere av dem har løyet i retten, noen tok ikke ordet. Vi får trolig aldri vite hvem som hadde størst skyld i drapene 6. april 1997.

Fakta mot forklaringer

Yngstemann Jason Bryant påstår den eldste, Joe Risner, og Edward Dean Mullins (20), skjøt Vidar, Delfina, Tabitha og Peter. Selv var han vanvittig forelsket i Natasha Cornett og bare med på ferden.

Cornett og venninnen Karen Howell sier Jason skjøt alle. Men forklaringene deres om hvordan våpnene ble brukt, stemmer dårlig med rettsmedisinerens funn. Jentene påstår at 9mm-pistolen Risner kidnappet familien med på rasteplassen, ble avfyrt første gang da Bryant skjøt seks år gamle Tabitha mens hun sto over den hardt skadde morens kropp.

Vidar ble ifølge vitneprovene drept med den lille pistolen jentene stjal fra Karens far. Rettsmedisnier Cleland Blake fastslår at foreldrene først ble skutt med den grove pistolen, og åpner dermed for to gjerningsmenn.

Minst skyldige?

Skal vi tro de to venninnene, satt Mullins og Crystal Sturgill i Risners bil da skuddene falt. Slik virker de «minst skyldige», selv om alle seks har tatt kollektivt ansvar for drapene.

Loven i Tennesse er klar. Delaktighet i en forbrytelse som fører til drap, betyr skyld i drap, uansett hvor uforutsett utfallet og hvor aktiv medvirkningen var. Crystal (18) kan tidligst søke benådning en gang etter 69-årsdagen.

Hun har likevel størst håp om å slippe tre påfølgende livstidsdommer, slik aktor har bedt om for alle seks. Crystal anmeldte stefaren for incest lenge før hun søkte tilflukt i vennskap med Natasha og Karen. Moren ville ikke vite av henne ettr anmeldelsen, hun måtte flytte fra bestemoren og var nærmest hjemløs da hun tok inn i trailerhuset der Natasha bodde med sin neddopete mor.

Elendighet

Crystal ble viljeløst med på ferden, om fremstillingen holder. I den endeløse beskrivelsen av elendige oppvekstvilkår som tidvis får en til å spørre om noen av versene i skillingsvisen er hjemmediktet, virker Sturgills histore både sannest og mest rystende, selv om alle ungdommene har opplevd altfor mye vondt. Men hun hadde Lillelids nøkler på seg da gjengen ble stanset på grensen til Mexico. Aktor mener hun også hadde penger til å klare seg selv og var villig medspiller i galskapen.

Dommer James Beckner er kjent som streng. Han har valget mellom benådningsadgang etter 51 år og fengsel til de dømte bæres ut i sine kister. Noen spør om det er bedre å tilbringe hele voksenlivet bak murene enn å risikere dødsstraffen som ble frafalt da de seks tilsto. Forsvarerne var ikke i tvil og håper det skal komme mer humane dager i amerikansk rettsvesen før klientene blir gamle.

ÅPENT SPØRSMÅL: Hvem avfyrte egentlig de dødelige skuddene mot Lillelid-familien?