Lillelid-saken blir tv-sendt

WASHINGTON: Rettssaken mot de seks ungdommene som er tiltalt for å ha drept Vidar, Delphina og Tabitha Lillelid i Tennessee, blir overført i fjernsyn. Dermed kan også norske tv-selskaper bringe rettssaken inn i stuene, dersom de ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommene fra Kentucky, som er fra 15 til 20 år gamle, er tiltalt for å ha overfalt den norsk-amerikanske familien på en rasteplass søndag 6. april, ført dem til en øde grusvei og skutt dem. Bare toåringen Peter overlevde. Vidar (34), Delphina (28) og datteren Tabitha på seks, døde av fryktelige skuddsår fra kloss hold. Peter bor nå i Stockholm med tanten Randi Heier og hennes mann Odd og får behandling for alvorlige skader.

Dommeren avgjør

Dommer James Brukner har tillatt to lokale kabelselskap, Frontier Vision i Greeneville og Channel 5 i Bristol, å overføre rettssaken til sine abonnenter. Saken mot ungdommene starter etter planen 10. februar og ventes å vare i minst seks uker.

Søknader om tv-overføring fra rettssaker blir nærmest automatisk godkjent etter at Tennessee endret reglene for et år siden, sier dommeren til NTB. - Tidligere forlangte staten partenes godkjennelse, som var sjelden å få.

Bruckner bestemte sist uke at ungdommene skal for retten i samlet flokk. Ifølge tiltalen er alle like ansvarlig for drapene, selv om vitneprov tyder på at det var gjengens yngste medlem, Jason Blake Bryant og eldstemann Joseph Risner, som skjøt.

Ingen innsigelser

Risner, Natasha Wallen Cornett og Crystal Sturgill, begge 18, samt 19-åringen Edward Mullins, risikerer dødsstraff. Bryant og Karen Howell, som var 17 da familien ble overfalt, var mindreårige og risikerer livsvarig uten adgang til benådning.

- Vi har anket beslutningen om felles rettssak, sier Cornetts forsvarer Robert Cupp til NTB. - Når tiltalen gir adgang til dødsstraff, er det ekstra viktig at juryen vurderer hver tiltalt for seg og ikke blir påvirket av opplysninger om hva andre skal ha gjort.

- Derimot har vi ingen innsigelser mot tv-dekning. Det er i ferd med å bli standard prosedyre. Jeg er enig i at publikum har rett til å se hva som foregår, fremholder Cupp.

Innsyn i retten

Kontinuerlig tv-overføring av rettssaker har foregått siden 1991, da spesialkanalen Court TV ble dannet. Ikke alle delstater tillater kameraer i retten, men antallet øker.

Politikere og dommere mener ordningen gir demokratisk adgang til informasjon og øker kjennskapen til rettsvesenet. Kritikerne, som ble flere etter drapssakene mot fotballstjernen O.J. Simpson og den engelske aupairen Louise Woodward, hevder tv-overføringene forvandler dommer og advokater til mediekåte skuespillere, påvirker juryens holdninger og gjør det vanskeligere å komme fram til en rettferdig kjennelse.

Enkel avgjørelse

Frontier Vision var aldri i tvil om at det var riktig å overføre rettssaken. - Det var en enkel avgjørelse, sier markedssjef Gery Wert. Selskapet vil overføre rettssaken fra begynnelse til slutt på kanalen der den ellers sender lokale nyheter.

- Vi profiterer ikke på dette, tjener ikke penger på tragedien, fremholder Wert. - Men dette skjedde lokalt, befolkningen er bekymret for hva som vil skje under rettssaken og vi følte det var vårt ansvar å sende.

Frontier har 15 000 husstander som kunder i Greeneville-området. Channel 5 har nær 130 000 seere på sine kveldsnyheter, som tas inn både i det østre Tennessee og det sørvestre Virginia.