Lillelid-tiltalte gråt i retten

WASHINGTON (NTB): Natasha Cornett og Karen Howell er sammen med fire andre ungdommer fra Kentucky tiltalt for å ha drept Vidar, Delfina og Tabitha Lillelid og såret toåringen Peter for livet i fjor vår. I dag gråt de høylydt, etter å ha blitt konfrontert med lekene til barna de skal ha drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rettsmøtet i Greeneville var over, forlot Natasha og Karen tinghuset, oppløst i tårer. De hulket høylydt utenfor, før de ble fraktet tilbake til fengslet. Forsvarerne opplyste at de tiltalte ikke hadde sett bildene før.

  Det kommer til å bli en hard tørn for de drapstiltalte ungdommene i tida som kommer. Dommer James Beckner har bestemt at over 1200 fysiske bevis kan presenteres for juryen som skal avgjøre om ungdommene skjøt den norsk-amerikanske familien i en veigrøft og om fire av dem fortjener dødsstraff.

- Drapstrofé

Aktor fikk på bevishøringen i dag lov til å vise fram barneleker og andre personlige eiendeler som fortsatt befant seg i Lillelids bil da den ble stanset på grensen til Mexico 8. april i fjor, to dager etter udåden. Slike bevis forkastes ofte fordi de er egnet til å farge juryens oppfatning, men Beckner mente det belyser de titaltes holdninger at de ikke kvittet seg med dem på den lange kjøreturen fra Tennessee.

  Natasha Cornett, omtalt som leder av ungdomsgjengen, hadde en bit av Vidar Lillelids belte og et bilde av Tabitha som var fjernet fra farens lommebok, da hun ble arrestert. De blir presentert som drapstrofeer når aktoratet får ordet.

  Karen Howell ble tatt med låsen til den seks år gamle jentas dagbok, mens Crystal Sturgill hadde nøklene til familiens hjem i Knoxville, dit familien var på vei fra et møte i Jehovas vitner da de ble overfalt på en rasteplass, ført til en øde grusvei og skutt 17 ganger.

Verste forkastet

Jentene Natasha (19) og Crystal (18) risikerer dødsstraff sammen med de to eldste guttene, Joseph Risner (21) og Edward Mullins (20). Karen Howell var 17 da drapene ble begått og Jason Bryant bare 14. De to yngste kan få livsvarig fengsel.

  Dommeren nektet påtalemakten å legge fram de mest brutale bildene fra åstedet, obduksjonen og likhuset. - I denne saken var det blod overalt, sier Beckner. - Juryen vil forstå at saken gjelder drap. Det er ikke lenger spesielt sjokkerende å se blod, men jeg har utelukket de mest grusomme bildene.

  Aktor Berkeley Bell fikk lov til å presentere ofrenes klær, som han mener vil vise at de ble overkjørt etter at de ble skutt. Peter Lillelids sko kan også vises fram. Ifølge Bell tyder blodflekker på at toåringen tråkket i de dreptes blod. Peter ble truffet av skudd i hodet og brystet. Han bor hos tanten Randi Heier i Stockholm.

Jurytjeneste

Over 600 potensielle jurymedlemmer møtte for en uke siden opp i tinghuset i Cleveland, to-tre times kjøring sørvest for Greeneville. De ble bedt om å fylle ut et skjema som blant annet inneholdt spørsmål om de kjenner medlemmer av Jehovas vitner. Det ble gjort klart at hvis de fire eldste tiltale er skyldige, må de være beredt til å gi dem dødsstraff eller livsvarig fengsel uten adgang til benådning.

  Dommer Bewckner opplyste at de som blir tatt ut til jurytjeneste risikerer å bli isolert i Greeneville i seks uker mens rettssaken pågår, men ba alle som kan, si seg villige til samfunnsplikten. Utvelgelsen av juryen tar trolig en til to uker.

BEVIS: Disse lekene bruker aktoratet som bevis i saken mot de tiltalte i Lillelid-saken i USA.