Lillelørdag på valgdagen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunaldepartementet har hyret inn komikeren Harald Eia for å fronte en informasjonskampanje i forkant av årets valg. Gjennom rollefiguren Thomas André, kjent fra flere programmer på NRK, skal Eia opplyse om nye ordninger knyttet til årets valg. Det skal bli spennende å følge Thomas Andrés utlegging, ikke minst dersom han prøver seg på den nye ordningen for utjevningsmandater. Valgforskere frykter kaos, og Frank Aarebrot gikk i gårsdagens Dagbladet så langt som å spå russisk rulett.

Bakgrunnen er at Stortinget utvides fra 165 til 169 mandater, og antallet utjevningsmandater fra 8 til 19. Tidligere ble utjevningsmandatene fordelt på underrepresenterte partier som fikk utjevningsmandater i fylkene med flest «bortkastede stemmer». Det førte til at utjevningsmandatene stort sett gikk til folkerike fylker. Nå skal hvert fylke sikres et utjevningsmandat, men det nye utgangspunktet for beregningen av utjevningsmandater er antallet stemmer et parti får i landet som helhet. Sammenhengen mellom antallet personlige stemmer og en plass på Stortinget vil dermed fjernes for hele 19 representanter. I Estland har samme modell ført til at en representant med bare 28 stemmer bak seg i dag sitter i den estiske nasjonalforsamlingen.

Kommunalminister Erna Solberg sier til Dagbladet at hun er betenkt over at velgerne fratas innflytelse over hvem som kommer på Stortinget. Det bør hun være. Sammenheng mellom valgstemmer og representant er et grunnleggende folkestyreprinsipp. Men det er lovlig seint for den nye valgordningens ansvarlige minister å flagge sin bekymring nå, en drøy måned før valgdagen. Hun er imidlertid ikke alene. Den nye valgordningen er et eksempel på en ekspertutredet lov som politikerne stort sett har holdt seg unna. Straffen kan komme valgnatta. For selv ikke Harald Eia kan forklare hvordan 19 stortingsrepresentanter uten forankring i valgstemmer skal kunne bære navnet folkevalgte.