Lillemor utfordrer Bondevik

-  Jeg håper bare på rettferdighet, sier Lillemor Snuggerud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har ufrivillig trukket Kjell Magne Bondevik inn i en konflikt om hvem som skal betale hvilke utgifter i blokka hvor hun og statsministeren bor.Saken var førstesideoppslag i Østlandets Blad lørdag.

-  Det gjelder sentralstøvsugeren. Da min mann og jeg flyttet inn i Kolbotn Terrasse 9 for åtte år siden, ble vi fortalt at det var et opplegg for sentralstøvsuger. Dersom vi ønsket å kople oss til, måtte vi ta kontakt med et selskap som ville sørge for det.

Det behøvde ikke ekteparet Snuggerud. Selskapet Foma tok selv kontakt, flere ganger, selv om ekteparet hver gang sa nei takk. De ønsket ikke å betale 11 000 kroner som tilkoplingen kostet. I tillegg kommer driftsutgifter som inkluderer strøm og vedlikehold.

-  Vi sa nei takk. Likevel må vi betale for alle løpende utgifter.

Fillesak?

En fillesak, vil mange mene. Styreformannen i sameiet, Toralf Augestad, anslår beløpet det strides om til 5 kroner per leilighet per måned, altså 60 kroner i året. Ekteparet Snuggerud tror kanskje det dreier seg om noen hundre kroner i året. Men for dem handler det ikke om beløpet, men om prinsippet. Skal beboere i et sameie betale for en tjeneste de ikke har bestilt og ikke bruker?

-  Vi mener at også et mindretall i et sameie må ha rettigheter. I lov om eierseksjoner er det en egen paragraf som heter «mindretallsvern», opplyser fru Snuggerud.

Ekteparet kontaktet før årsskiftet advokat John F. Treider for bistand. Han gjorde styrets leder oppmerksom på at ekteparet ikke hadde underskrevet noen avtale eller kontrakt som forpliktet dem til å svare for utgifter til sentralstøvsugeren. Han viser til at sameiet i naboblokka Kolbotn Terrasse 5/7 praktiserer det motstatte prinsipp. Der blir utgiftene bare fordelt på de beboere som bruker anlegget.

Det samme gjør sameiet i 17/19. Ove Dahl, som styreformann der sier til Østlandets Blad: «Min mening er at vår ordning er bedre og mer rettferdig. For oss er dette helt naturlig. Du skal ikke betale for noe du ikke bruker og ikke var med å kjøpe engang.»

Viktig prinsipp

Treider var også med ekteparet Snuggerud på generalforsamlingen i april, uten at det førte til at de fikk gjennomslag for sitt syn.

-  Da stemte Bondevik mot oss. Han mente at vi skulle betale for alt sammen. Jeg fatter ikke at han som er statsminister ikke forstår dette. Det betyr ikke mye økonomisk. Men det er et viktig prinsipp. Og det handler også om rettferdighet og sunn fornuft, sier Lillemor Snuggerud.

Bondevik er halvtaus

Kjell Magne Bondevik ønsker ikke å kommentere saken.

Han henviser til en setning som er formidlet til Østlandets Blad, som skrev om saken lørdag:

«Som beboer i sameiet forholder jeg meg til generalforsamlingens vedtak. Jeg uttaler meg for øvrig ikke om saken, men viser til styreleder.»
 
Styreleder Toralf Augestad hadde i utgangspunktet ingen ønsker om å kommentere saken, men inviterer Dagbladet inn.

-  Hvorfor har dere en annen praksis for fordeling av utgiftene enn sameiet i 5-7?

-  Sameiene har sine egne årsmøter. Sameieloven setter rammer som vi er trygt innenfor.

-  Hvor mye beløper utgiftene til sentralstøvsuger seg til?

-  Vi fikk beregnet det for et par-tre år siden. Beregningene viste at det dreier seg om kr. 5 per leilighet per måned, altså 60 kroner i året.

Augestad understreker at han egentlig ikke ønsket å gå ut med disse tallene. Han ønsker ikke å kverulere med tall.

-  Men beløpets størrelsesorden viser at dette ikke er noen sak av offentlig interesse. Den eneste grunnen til at pressen er interessert i den er at Kjell Magne Bondevik bor her. At dere skriver om denne saken er skammelig. Det er frekt og uforskammet overfor statsministeren.

Uansett hvem du er må du kunne gå på et sameiemøte uten å bli uthengt.

IKKE ØKONOMI. Det betyr ikke mye økonomisk. Men det er et viktig prinsipp. Og det handler også om rettferdighet og sunn fornuft, sier Lillemor Snuggerud.
INGEN KOMMENTAR: Statsminister Kjell Magne Bondevik henviser til styreleder.