Lillesand-kvinnen frifunnet i Bolivia-saken

Frikjent av juryen i lagmannsretten for kokainsmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22 år gamle Lillesand-kvinnen er frikjent av juryen i Borgarting lagmannsrett.

22-åringen brast i gråt da kjennelsen ble lest opp, mens hun omfavnet forsvarer Carl Bore.

- Det er rettferdigheten som seirer her i dag. Vi har alltid visst dette, men nå er det endelig og vi er ferdige, sier Bore til Dagbladet.

Frikjent for andre gang Frikjennelsen skjer etter at Lillesand-kvinnen ble frikjent av Oslo tingrett i november i fjor. Dommen ble anket av påtalemyndigheten, som krevde seks og et halvt års fengsel.

Lillesand-kvinnen rømte fra Bolivia etter at hun ble tatt med kokain i kofferten sammen med Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i mai 2008. På grunn av rømningen er hun blitt tiltalt for smuglingsforsøket i Norge.

Ankesaken har i hovedsak dreid seg om bevisvurderingen. Det er et faktum at det ble funnet narkotika i kvinnens bag, men aktor må påvise forsett - altså at tiltalte visste hva hun hadde i bagen. Lillesand-kvinnen har hele tiden nektet for at hun visste hva som var i bagene som de ble stoppet med på flyplassen i Cochabamba i Bolivia.

Hun har forklart at hun trodde hun skulle på en ferietur med sin kjæreste, Stina Brendemo Hagen.

Nektet straffskyld Kvinnen har altså i likhet med de tre andre tiltalte i saken nektet straffskyld etter tiltalen da ankesaken kom opp i Borgarting lagmannsrett i mai.

I Oslo tingrett ble kvinnen som populært har blitt kalt «skuespilleren» i norske medier på grunn av sin fortid på lerretet, men som studerer rettsvitenskap, dømt til fem år og seks måneder i fengsel, hvorav to år skulle gjøres betinget med to års prøvetid. I Borgarting lagmannsrett ble hun i dag kjent skyldig, og lagmannsretten vil ta stilling til straffeutmåling. 

Mannen aktor mener er hovedmannen, en teologistudent, ble dømt i Oslo tingrett til fem år og seks måneders fengsel. Mannen har bare anket straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet.

I tillegg ble to såkalte mellommenn i 20-åra dømt til henholdsvis seks år og seks måneder og fem år og seks månders fengsel for sine roller i saken.