Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lillesøster farlig for Kristin

LILLESTRØM (Dagbladet): I dag skal Kristin Kirkemo Haukelands lillesøster Synøve Pedersen vitne i trippeldrapssaken. Det kan bli farlig for Kristin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart for et nytt familiedrama i trippeldrapssaken: I dag møter Kristin Kirkemo Haukeland og Veronica Orderuds far, søster, bror og stemor som aktoratets vitner i Eidsivating lagmannsrett.

Både Kristin og Veronica kan vente seg ubehagelige forklaringer fra deler av sin egen familie.

Lillesøsteren Synøve Pedersen sa i herredsretten i fjor at hun fikk forståelsen av at Kristin visste noe om trippeldrapet.

I dag vil statsadvokatene og forsvarerne konsentrere seg om spørsmål rundt henrettelsen av Anne Orderud Paust og Marie og Kristian Orderud.

I tillegg ønsker man å belyse familiens rolle under attentatforsøkene mot ekteparet Paust i Oslo sommeren 1998.

Kristins alibi for natt til pinseaften 22. mai 1999, da drapene skjedde i kårboligen på Orderud gård, kommer trolig opp som eget tema under eksaminasjonen av familien Kirkemo. Retten vil samtidig få vite at far Sverre følte at han var i politiets søkelys i forbindelse med attentatforsøkene.

Taus for politiet

Dette er en kortversjon av det familien kommer til å måtte uttale seg om, basert på hva de forklarte i herredsretten:

- Jeg er blitt fortalt av ei jente jeg stoler på at det er mye snakk i Oslos underverden, i det jugoslaviske miljøet, om at noen der har kjennskap til drapene og kan ha utført dem, sa Ole Robert Kirkemo om ryktene om trippeldrapet.

Ifølge Kirkemo skulle en eller to personer stå bak drapene, men av hensyn til sin egen sikkerhet ville han ikke snakke om dette til politiet.

Han fortalte også at Kristin hadde vist ham to pistoler lille julaften, og at hun fikk forståelsen at de skulle videre til noen i Oslos underverden.

Han sa da at han hadde hatt et godt forhold til søstrene sine hele veien.

Kvalm av Kristin

Også lillesøsteren Synøve Pedersen vitnet i herredsretten. Hun forklarte hvordan Kristin hadde reagert da søsteren Synøve fortalte at hun hadde hørt om trippeldrapet.

- Hun sa «det er meg, det er meg som er nyhetene», forklarte Synøve, som sa at hun fikk sjokk og ble helt kvalm av Kristins uttalelser. Hun fikk forståelsen av at Kristin visste noe om trippeldrapet, men trodde ikke hun hadde noe med det å gjøre.

:I retten

I GÅR: De viktigste vitnene var Lars Orderud, fetteren til Per, og Oddrun Kvam, som mottok den mystiske 180-samtalen, hvor en mann varslet om trippeldrapet. Rune Utne Reitan redegjorde for politiets etterforskning av elektroniske spor.

KONFLIKTEN: Til tross for massiv etterforskning har politiet aldri klart å finne ut hvem som varslet Opplysningen 180 om trippeldrapet før det hadde skjedd.

REPLIKKEN: - Jeg fortrengte hele samtalen, og trodde ikke at noen kunne gjøre noe slikt, sa teleoperatør Oddrun Kvam om telefonsamtalen der en mann varslet om trippeldrapet.

I DAG: Advokat Ole Edw. Hagen, som representerte Kristian Magnus Orderud i gårdstvisten, skal vitne. Deretter følger søsknene til Veronica og Kristin, Ole Robert Kirkemo og Synøve Pedersen, og de drapstiltalte søstrenes far, Sverre Martin Kirkemo, og hans nye kone Lise Kirkemo.

- Hun er jo søsteren min. Jeg tror ikke at noen i min familie kan gjøre noe sånt, sa Synøve i herredsretten.

Tøft

Et godt stykke ut i sin forklaring for herredsretten ble faren Sverre Martin Kirkemo spurt om hvorfor han forklarte seg så mye ufordelaktig om Veronica.

- Det er ikke lett å sette ord på det du spør om, det er jævla tøft, sa Sverre Martin Kirkemo.

Faren fortalte blant annet at Veronica under spasertur etter drapene hadde sagt at «det verste er, pappa, at det er 15 minutter i det aktuelle tidsrommet jeg ikke kan dekke Per».

<B>VITNER I DAG:Her er Synøve Pedersen, Kristin og Veronicas lillesøster, avbildet i forbindelse med første rettsrunde i Orderud-saken i fjor. Opplysningene hun kom med i retten den gang var svært ubehagelige for Kristin.
REDD FOR SØSTERENS VITNEPROV? Kristin Kirkemo Haukland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!