<strong>ORKANRESTER:</strong> Regnværet som råder over Norge stammer fra orkanen Harvey som for tre uker siden truet syv amerikanske delstater. Illustrasjonsfoto: Karen Warren/Houston Chronicle via AP
ORKANRESTER: Regnværet som råder over Norge stammer fra orkanen Harvey som for tre uker siden truet syv amerikanske delstater. Illustrasjonsfoto: Karen Warren/Houston Chronicle via AP Vis mer

Orkanen Harvey

«Lillesøsteren» til orkanen Harvey herjer Norge

Det er ikke uvanlig at orkanrester fra USAs orkaner forflytter seg til Norge. Denne gangen er det lillesøsteren til orkanen Harvey som har ankommet landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det hender vi får rester etter gamle orkaner i landet vårt. Vi kan si at regnet som har herjet over hele landet de siste dagene stammer fra den samme forstyrrelsen i atmosfæren som framkalte orkanen Harvey.

Har nådd Norge

For tre uker siden truet orkanen Harvey sju amerikanske stater og krevde 37 menneskeliv. Vannmengdene var så store at storbyen Houston sank to centimeter og bøyde jordskorpa. Orkanen, som forårsaket skader for enorme pengesummer, har nå nådd Norge.

FORTVILELSE: Diverse redningsaksjoner som følge av flom preget det amerikanske nyhetsbildet tirsdag. Video: CNN. Vis mer

Statsmeteorolog Siri Wiberg sier at Harvey har avgitt mye regn fordi Harvey samlet energi ved å gå inn og ut over sjø og land før den til alvor slo innover kysten av Texas.

- Orkaner dannes over varmt hav. Sjøvann over 26 grader var Harveys energikilde. Når orkanen slår inn mot land dør den ofte ut, men Harvey gikk utover havet igjen. Slik fikk den mer energi. Fordi stormen gikk så mye fram og tilbake ble det mye regn der borte, sier Wiberg.

Vandret hit

Fordi Harvey samlet energi og fikk mer fuktighet i seg, vandret den ifølge Wiberg til Norge.

- Lavtrykket vi har her er ikke det samme, men den stammer fra Harvey. Det er den samme bølgen i atmosfæren som er en slags lillesøster av Harvey. De er i familie.

Wiberg sier at det ikke er uvanlig at Norge rammes av regnvær etter at det har vært orkaner i andre deler av verden.

GLEDESTÅRER: Aaron Mitchell hadde mistet alt han eide i orkanen «Harvey» og amerikaneren hadde ikke hørt fra foreldrene på mange dager. Men etter en live-opptreden med CNN, ringte telefonen. Video: CNN. Vis mer

- Det er ikke uvanlig at orkaner har en bane som svinger mot oss. Det skjer faktisk et par ganger i løpet av sesongen.

- Vil regnværet slå kraftigere ut de neste dagene?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi vil ha et lavtrykk i et par dager. Det vil gi nedbør i Norge de neste 24 timene, så beveger det seg østover mot Finland. Det kommer også en høytrykksrygg over helgen som beveger seg innover mot landet før det blir det mer stabilt vær, sier Wiberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer