Lillesøsters bønn: Stopp spredningen av drapsvideoen

Videoen av det brutale dobbeltdrapet i Marokko hjemsøker fortsatt de pårørende.

DREPT: Danske Louisa Vesterager Jespersen (24) var på tur med norske Maren Ueland (28) i Marokko da de ble drept. Foto: Privat
DREPT: Danske Louisa Vesterager Jespersen (24) var på tur med norske Maren Ueland (28) i Marokko da de ble drept. Foto: PrivatVis mer

I desember i fjor ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko.

Det brutale dobbeltdrapet sjokkerte både lokalt og internasjonalt. Kort tid etter drapene begynte en video av det ene drapet å sirkulere på internett.

Nesten et halvt år etter det brutale dobbeltdrapet, hjemsøker videoen fortsatt de pårørende.

Kan ikke bruke Facebook

Louisas lillesøster, Silke (22), forteller til danske BT at familien aldri får avstand fra dobbeltdrapet.

- Og det blir bare verre når det blir lagt ut bilder fra videoen. Det må være ille nok at vi har mistet henne, sier hun til BT.

Silke forteller at hun føler ikke at hun kan heles så lenge videoen stadig blir spredt på internett. Nå ber hun folk om å stoppe spredningen av videoen.

- Vi har alltid hatt Facebook. Nå kan vi nærmest ikke gå på Facebook eller søke på nettet, uten at den kommer fram.

Dansk politi har siktet 14 personer for å ha delt videoen. I Norge har Kripos først og fremst rettet innsatsen mot å stanse spredningen av filmen og har ikke siktet noen for dette.

- Tenk om det hadde vært deres søster eller datter, eller bare en fra deres familie og det kom en video rundt til dere og deres venner - og faktisk til hele verden, sier Silke.

- Det er en ond sirkel vi er i nå, og vi prøver å få den til å stoppe. Men det kan vi bare gjøre hvis alle stopper helt med den videoen, sier hun videre.

- Bombardert

Bare noen dager etter drapene, fortalte familien til Louisa at de ble tilsendt grusomme bilder og ubehagelige beskjeder på Facebook.

- Vi blir bombardert av mange merkelige mennesker. Noen gode, men også folk som har skrevet at min datter har godt av at hun er død, sa mor Helle Jespersen til BT i desember.

Både moren og hennes andre to døtre så seg nødt til å deaktivere sine Facebook-kontoer, da blant annet den angivelige drapsvideoen ble delt på deres profiler.

Liknende innlegg ble også publisert på Facebook-siden til norske Maren Uelands mor.

24 tiltalt

Det er i alt 24 menn som er tiltalt i dobbeltdrap-saken, og som vil stille i retten.

Fire av disse er tiltalt for å ha utført drapene. En sveitsisk-spansk mann skal ha trent dem opp. I tillegg er 19 menn tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til terrorgruppa. I en video sverger de fire troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Ifølge marokkansk antiterrorpoliti var gjerningspersonene inspirert av IS-ideologi, men skal ikke ha vært i kontakt med noen jihadistgrupper i konfliktsoner. IS har heller aldri uttrykt at den står bak handlingene.

Den allerede utsatte rettssaken skal etter planen startes den 16. mai.