- Lilletun favoriserer kristne skoler

BERGEN (Dagbladet): 31 grunnskoler er nedlagt i løpet av Jon Lilletuns tid som utdanningsminister. Vil du redde bygda di, hjelper det å bli kristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satser på kristendom

Dugnadsskolen fikk avslag

Ifølge privatskoleloven kan man søke om godkjenning på bakgrunn av livssyn eller alternativ pedagogikk.

- Søknadene om drift av privatskoler er en fordekt grendeskolekamp. De vet de får godkjent søknaden om skolene blir kristne, sier Christian W. Beck, førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Konverterer

Vi får stadig flere kristne private grunnskoler. Et skoleutvalg i Santalmisjonen og Den Norske Lutherske Indremisjon har foreslått bygging av ni ungdomsskoler, mens Levende Ord planlegger fem nye grunnskoler.

Blir planene gjenomført, vil det utgjøre en økning på nærmere 20 prosent i forhold til dagens private grunnskoler. Nå ligger 40 søknader, med overvekt på livssyn, inne til godkjenning i departementet.

{ndash}I år er det blitt godkjent flere kristne grunnskoler enn tidligere på 90-tallet, sier Torgeir Flateby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund.
Det er ikke Christian W. Beck glad for:

- Lilletun favoriserer sine egne, kristne skoler. Privatskoleloven er diskriminerende.

Kristen øy

- Norsk skole er blitt en byråkratisk planskole som stadig rasjonaliseres. Lilletun hegner om sin kristne øy av privatskoler, sier Beck.

Foreldrerett

Statssekretær Marit Totland i KUF stiller seg uforstående til Becks påstander.

- En av grunnene til at vi har fått flere kristne, private grunnskoler, er nok at foreldrene har vanskelig for å godta det nye faget kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering (KRL).
- Man må respektere foreldrenes rett til selv å bestemme hvordan de skal oppdra barna sine.

- Synes du er greit at bygder «konverterer» til kristendommen for å redde skolen sin?
- Det er vanskelig å granske andres livssyn. Vi har ikke ikke tenkt å forandre på loven, den beskytter foreldreretten, hevder Totland.

Norsk Lærerlag anslår at omtrent 400 grunnskoler er nedlagt på 90-tallet.