Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lilletun forbereder avskjedssak

Kirkeminister Jon Lilletun forbereder avskjedssak mot sogneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino og sogneprest Arne Thorsen i Gamvik. De to er innkalt til en samtale i departementet 14. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lilletun vil samtidig be biskopene om å utrede spørsmålet om alternativt tilsyn for prester i Den norske kirke. Dette er en sak som går parallelt med den eventuelle avskjedssaken.

Dersom det blir reist avskjedssak gjennom en avgjørelse i statsråd, vil Thorsen og Berg Lyngmo bli suspendert fra sine embeter med øyeblikkelig virkning. De to Finnmark-prestene har frasagt seg biskop Ola Steinholts tilsyn på grunn av hans syn på homofili. De deltok i «vigslingen» av Børre Knudsen til «biskop» i Kautokeino i fjor vår.

Konsekvensen

- Jeg tar nå konsekvensen av at Olav Berg Lyngmo og Arne Thorsen har handlet i strid med Den norske kirkes ordninger, sier Lilletun. Han mener det er uholdbart at noen danner en kirke innenfor Kirken, og at dette ikke ville blitt akseptert i en frikirke.

Lilletun støtter seg på Kirken selv når han anbefaler avskjedssak. Han viser til at avskjedssak er tilrådd nesten enstemmig av Kirkerådet, og at 10 av 11 biskoper anbefaler avskjedssak.

Begge de to prestene har fått tilbud om alternativt tilsyn, som de har avslått. De har også fått klare advarsler fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om at avskjedssak kunne bli konsekvensen av deres handlinger.

(NTB)

VEGRET SEG: Det er ikke uproblematisk for kirkeminister Lilletun (KrF) å gripe inn mot prester som mener de følger bibeltro bedre enn staten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!