- Lilletun kan bli statsminister

Valgerd Svarstad Haugland fnyser av folk i partiet som mener at Dagfinn Høybråten er den eneste lederkandidaten som har statsministerformat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare tull! Lilletun er en jovial og erfaren politiker. Han har lang erfaring fra Stortinget, fra partiledelse og regjering. Begge to har regjeringserfaring og kan være statsministerkandidater, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

På spørsmål om det er en viktig kvalifikasjon ved neste leder at han også kan være partiets statsministerkandidat, svarer hun:

- Nå er vi opptatt av å finne ny leder og ikke statsministerkandidat.

Kampen om Svarstad Hauglands etterfølger pågår for fullt.

Tar regi

Valgkomiteens leder Hans Olav Syversen har lovet at ny partiledelse skal være på plass før jul.

Svarstad Haugland sier hun ikke vil peke ut sin favoritt. Men i realiteten har hun allerede tatt regien. For det første har hun slått fast at kampen står mellom helseminister Dagfinn Høybråten og parlamentarisk leder Jon Lilletun.For det andre avviser hun at Lilletun utelukkes fordi han ikke også kan være statsministerkandidat. For det tredje har hun varslet at hun tar gjenvalg til Stortinget fra Akershus, noe som gjør det vanskelig for Høybråten å finne veien til Stortinget. En leder i et lite parti bør ha plass på Tinget.

Hun slår samtidig fast at den nye lederen ikke kan oppfattes som en overgangsfigur.

Avfeier

- Den nye lederen vil sitte lenger enn til neste landsmøte, sier Svarstad Haugland.

Dermed avfeier hun også et annet argument som brukes mot Lilletun, nemlig at han på grunn av sin alder bare vil fungere som overgangsfigur i en kort periode fram til Knut Arild Hareide (30) kan overta.

Han er ikke kandidat nå.

LANSERING: Avtroppende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland legger indirekte inn et godt ord for Jon Lilletun som sin etterfølger. I går drøftet hun partiets situasjon med KrFs ordførere.