Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lilletun kan velge fritt

Møre-biskopen Odd Bondevik rykker stadig nærmere bispesetet i Oslo etter seieren over hovedkonkurrenten Gunnar Stålsett i Kirkens eget valg. Tidligere statsråd Gudmund Hernes mener valgresultatet gir kirkeminister Jon Lilletun frihet til å velge hvem han vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinneren ønsker ikke å kommentere seieren før prosessen med å finne Andreas Aarflots arvtaker er helt ferdig.

Men opptellingsresultatet, fra omtrent 500 av de 600 stemmeberettigede, som ble klart i går, levner ingen tvil: Møre-biskop Odd Bondevik fikk til sammen 301 stemmer. 192 stemte på ham som førstekandidat. Til sammenlikning vil 136 ha Stålsett i Aarflots spor.

- Knepen seier

- Seieren er knepen, og kirkeminister Jon Lilletun har nå betydelig grad av frihet til å velge den han vil, men må også vektlegge andre organers standpunkt, sier Gudmund Hernes. Han overrasket mange da han utnevnte Rosemarie Køhn til Hamar-biskop til tross for at hun ikke hadde flest stemmer.
Odd Bondevik er Kjell Magne Bondeviks konservative fetter. Han ble tidlig favoritt da jakten på ny Oslo-biskop startet. Mange har også heiet på rektor Gunnar Stålsett ved Det praktisk-teologiske seminar i Oslo. Gudmund Hernes har mange godord å si om dem begge.

- Respektert

- Bondevik imponerte meg stort da han endret syn på kvinnelige prester. Han var imot, men innrømmet at han hadde lest teksten feil. Det står respekt av folk som skifter mening i offentlighetens lys, mener Hernes.

Blir Odd Bondevik ny biskop i Oslo, blir det et ledig bispesete i Møre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!