Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lilletun refser Børre Knudsen

Kirkeminister Jon Lilletun (KrF) har gitt en advarsel til den selvutnevnte «biskopen» i Kautokeino, Børre Knudsen. De seks andre prestene som medvirket i vigsel-seremonien i Kautokeino 6. april i år har også fått advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkeministeren mener at Børre Knudsen har tatt til seg en rett han ikke har, og med «selvtekt» gjort seg selv til biskop.

Kirkedepartementet slår fast at den atferden de seks prestene og Børre Knudsen har utvist, gir grunnlag for å frata dem retten til å utføre prestetjeneste i Den norske kirke. Videre har sokneprestene i Kautokeino og Gamvik fått beskjed om at det er grunnlag for å reise avskjedssak mot dem.

Avskjedssak

- Dette er en utstrakt hånd, og en oppfordring til dem det gjelder om å finne andre former å gi uttrykk for sitt syn på. Dersom ikke hånden blir tatt imot, vil vi ta i bruk de midlene vi har, sier kirkeminister Jon Lilletun.

Dersom «opprørsprestene» fortsetter å bryte tjenestemannsloven, vil departementet gå inn for å reise avskjedssak mot sokneprest Olav Berg Lyngmo i Kautokeino og sokneprest Arne Thorsen i Mehamn. Børre Knudsen og de andre «opprørsprestene» kan regne med å miste retten til å utføre prestetjeneste i Den norske kirke. Departementet er avhengig av initiativ fra biskopene i de bispedømmene prestene tilhører før det blir aktuelt med avskjedssak eller å frata prestene kappe og krage.

- Uakseptabelt

Ifølge Jon Lilletun er advarselen til Børre Knudsen og de andre prestene en streng reaksjon.

- Den er et signal om at vi ikke aksepterer deres opptreden, samtidig som de får en mulighet til å tenke seg om. Noen vil nok beskylde oss for ikke å ha reagert strengt nok, mens andre vil si vi har gått for langt, sier Lilletun.

Han ønsker ikke å si noe om han tror prestene vil rette seg etter advarselen.

- Jeg vet ikke om jeg vil tro noe som helst i denne saken, men jeg håper i hvert fall at de endrer atferd. En slik advarsel ville i hvert fall fått meg til å tenke meg om, sier kirkeministeren.

Vil fortsette

Børre Knudsen sier han ikke vil rette seg etter advarselen fra departementet.

- Nei, jeg kan ikke det. Jeg har lovet Herren troskap foran alteret, og jeg vil gjøre min plikt og håndheve min rett som biskop. Jeg kan ikke gjøre annet enn å fortsette, sier Knudsen til NRK Ukeslutt.

Han har planer om å opptre som «biskop» i Trondheim allerede nå i helgen. Knudsen er i Trondheim i anledning Kirkemøtet for å arrangere et alternativt kirkemøte.

- Jeg er i Trondheim som biskop, og uttaler meg på vegne av det embetet jeg har fått. Jeg vil fortsette å forvalte det så godt jeg kan, sier Knudsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!