Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lillevolden slipper å vitne

Breiviks forsvarere vil ikke lenger ha Blitz-veteranen som vitne. Se hele vitnelista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kom Breiviks forsvarerteam med en ny liste over vitner de ønsker i rettssaken.

Det er flere nye vitner i forhold til den forrige bevisoppgaven til forsvarerne. Johan Galtung, larvikmannen Mohyeldeen Mohammad, Einar Kringlen og flere fra observasjonsteamet på Ila, både psykiatere og psykologer, må nå vitne i retten (se hele lista nederst i saken).

- Dette er fagkyndige på det som er relevant i forbindelse med ideologi, og også når det gjelder tilregnelighetsspørsmålet, svarer forsvarer Vibeke Hein Bæra på spørsmål om hvorfor Johan Galtung er tatt inn på lista.

- Hvorfor ønsker dere psykiater Einar Kringlen inn?

- Han er en nestor innen rettspsykiatrien. Vi har også merket oss hva han har sagt om saken og at han har endret syn (Kringlen mener nå at Breivik fremstår som tilregnelig. Han har tidligere støttet Husby og Sørheims utilregnelighetskonklusjon, men har endret sitt syn, journ.anm).

Flere av de som opprinnelig var stevnet, trenger nå ikke å møte i terrorrettssaken. Dette gjelder Rita Karlsen fra Human Rights Service, Vidar Kleppe, Hans Rustad fra document.no, Stein Lillevolden, Thorbjørn Berntsen og Thomas Hylland Eriksen.

- Hvorfor er Stein Lillevolden tatt ut?

- Det er rett og slett fordi vi mener det er andre vitner som er mer relevante. Hadde vi fortsatt ment at han var viktig, så måtte han møtt.

NYTT VITNE: Islamisten Mohyeldeen Mohammad fra Larvik. Foto: Bjørn Langsem
NYTT VITNE: Islamisten Mohyeldeen Mohammad fra Larvik. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Statsadvokat Svein Holden vil ikke kommentere de enkelte vitnene på forsvarernes liste.

- Forsvarerne har holdt oss godt orientert hele veien, så dette er ikke noe vi har innvendinger mot, sier Holden til Dagbladet.

Nektet
Etter at Lillevolden dukket opp i den første bevisoppgaven fra Breiviks forsvarerteam skrev Blitz-veteranen en kronikk i Aftenposten der han slo fast at han ikke under noen omstendighet kom til å vitne i Breivik-saken.

I kronikken skrev Lillevolden blant annet at han «nekter å bli slept rundt i manesjen som en annen pauseklovn i gjerningsmannens bisarre vrangforestillinger».

Stein Lillevolden var i mange år sentral i miljøet rundt Cafe Blitz i Pilestredet i Oslo, og er blant annet dømt for brudd på oppviglerparagrafen. Lillevolden bor for tiden i København.

Tilregnelighetsvitner
Derimot ønsker forsvarerne at flere av fagpersonene som observerte Breivik på Ila skal vitne i saken. Disse fagpersonene fant ifølge den nye sakkyndigrapporten ingen tegn på psykose.

Også rettspsykiatri-professor Einar Kringlen må vitne. Han gjorde for få dager siden en en kuvendig, og sa han etter å ha observert Breivik to dager i retten ikke lenger mente at terroristen var psykotisk.

Tidligere har Kringlen gått ut med soleklar støtte til den første psykiatrirapporten som konkluderte med at Behring Breivik er paranoid schizofren og psykotisk.

Omstridt professor
Den profilerte men også svært omstridte fredsforskeren Johan Galtung er også inne på vitnelista.

Galtung har i det siste vakt stor oppsikt med sine uttalelser om jøders påståtte makt, og anbefalt lesning av «Sions vises protokoller». Det forfalskede verket er tidligere brukt som ideologisk grunnlag for jødehat og jødeutryddelser.

Islamist Det er allerede kjent at Breiviks forsvarer ønsker mulla Krekar som vitne. Nå ønsker de også larvikmannen Mohyeldeen Mohammad som vitne.

NYTT VITNE: Fredsforsker Johan Galtung. Foto: Lars Eivind Bones
NYTT VITNE: Fredsforsker Johan Galtung. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Mohammad ble kjent etter at han 12. februar 2010 holdt en appell under en demonstrasjon i Oslo mot Dagbladets publisering av en karikaturtegning av profeten Muhammed.

I appellen sa Mohyeldeen Mohammad blant annet: «Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!