«Lilli» gir Torshovteatret nødhjelp

Torshovteatret er i økonomisk og kunstnerisk krise. Alle årets oppsetninger er tatt av plakaten før tida, og den gamle pengemaskinen «Lilli Valentin» må redde stumpene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Marit Jacobsen er redningskvinnen som skal dra det tidligere suksessteatret opp av hengemyra. Etter en rekke kunstneriske fiaskoer sliter Torshovteatret tungt.

Regnskapet ved utgangen av september viser at billettinntektene har sviktet med en halv million kroner i forhold til budsjettet.

Teatret har hatt et gjennomsnittlig belegg på 50 prosent i år, 20 prosent under budsjett. Det selvstyrte teatret har krasjlandet brutalt, etter mange gode år.

16 tilskuere

Det forrige Torshov-ensemblet ble omfavnet av publikum og kritikere. Laila Goody, Bjarte Hjelmeland, Christian Skolmen og Ingar Helge Gimle gjorde suksess med moderne og nyskapende samtidsdramatikk.

I år har det meste gått galt. Det nåværende ensemblet jobber i motbakke kunstnerisk og økonomisk. Anne Marit Jacobsen, Andrine Sæther, Gisken Armand, Jan Sællid og Trond Høvik har gått på den ene smellen etter den andre.

Hverken «Feite menn i skjørt», «Caravan», «I Bomullsmarkenes ensomhet» eller «Legenden om Ougadou» ble suksesser.

Kunstnerisk stolt

«I Bomullsmarkenes ensomhet» spilte inn skarve 8000 kroner. Stykket hadde et gjennomsnittsbelegg på 35 prosent, 16 betalende per forestilling. «Feite menn i skjørt», av den tidligere Torshov-yndlingen Nicky Silver, måtte tas av etter halvgått løp og et gjennomsnittlig belegg på 57 prosent.

- Jeg er glad for å være med å bidra til å redde økonomien, men samtidig vil jeg understreke at jeg kunstnerisk er stolt over det vi har gjort på Torshov, sier Anne Marit Jacobsen.

«Lilli Valentin» skulle hatt nypremiere 24. november, men settes nå opp allerede tirsdag 2. november. Årsaken er at publikums- og kritikerfiaskoen «Må» også ble tatt av plakaten før tida.

Kan ikke fortsette

Billettsalget på «Lilli» går bra, med utsolgte hus på en rekke av de 28 forestillingene før jul. Torshovteatret samarbeider med det private Thalia Teater om oppsetningen, men alle inntektene går til Torshov.

- Vi er bekymret over de dårlige tallene på Torshov, og det er ikke mulig å fortsette med et så stort avvik fra budsjettet i lang tid, sier Gunnar Thon Lossius, direktør på Nationaltheatret.

- Vi håper å spille inn igjen halvparten av underskuddet med «Lilli Valentin». Men vi klarer ikke å dekke inn hele underskuddet med økte inntekter, sier han.

Må gire om

- Jeg skal ikke underslå at vi sliter, sier Margrethe Aaby, daglig leder på Torshovteatret. - Vi har spilt moderne dramatikk lenge. Nå er det kanskje på tide å gire om. Da vi begynte med blodfersk dramatikk i 1995, var det få andre teatre som drev med det samme. Nå gjør alle det. Torshovteatret må være en nisje i teatertilbudet, og vi føler at vi er i ferd med å finne et nytt kunsternisk uttrykk. Satsingen på «Hodestups», klassiske tekster med moderne vri, ser ut til å slå an, sier hun.

Lillis gravøl

Anne Marit Jacobsen feirer tiårsjubileum for «Lilli Valentin» i år. Forestillingen hadde premiere på Amfiscenen på Nationaltheatret i august 1989.

Siden ble «Lilli» en av 90-tallets største teatersuksesser. Jacobsen har snart spilt rollen 250 ganger.

Men nå går det mot slutten for publikumsyndlingen.

- Lilli får sitt gravøl på Torshov, sier Anne Marit Jacobsen.